Бернанке пресича нова Голяма депресия

918
Бернанке пресича нова Голяма депресия

Действията на ръководството на ФЕД в условията на криза няма да допуснат в САЩ финансова катастрофа, сравнима по мащаби с Голямата депресия от 30-те години на миналия век, заяви председателят на Федералния резерв Бен Бернанке.

Подкрепата на най-големите компании и банки предотвратиха погром

Все по-често в последно време от ФЕД се сблъскват с остри критики, относно действията на институцията. Някои от критиците дори стигат далеч с предложения за ограничаване на независимостта на ФЕД. Точно Бернанке, който оглави институцията през 2006 г., е човекът, на когото се пада да поеме отговорността от прекалената намеса на централната банка в частния сектор - спасението на AIG, подтикът към BoA за придобиването на Merrill Lynch, както и инжектирането на милиарди във финансовата система, пише Interfax.

Въпреки всичко Бен Бернанке е уверен, че спасението на най-големите финансови компании в разгара на кризата е било повече от необходимо, за да се избегне срива на цялата финансова система. „Не мисля да бъда председател на ФЕД по време на втора Голяма депресия", заяви той на икономически форум в Канзас Сити.

Шефът на ФЕД прогнозира ръст на БВП на САЩ през второто полугодие от 1% на годишна база. Нивото на безработицата през юли-декември 2009 г. ще надвиши 10 на сто, след което трябва да започне да се успокоява. „Искаме да избегнем ненужното стимулиране на икономиката и ускоряване на инфлацията", каза Бернанке.

Миналият петък ФЕД съобщи за намаляване обема на средствата, които ще се предложат на банките на два поредни аукциона през август, в рамките на програмата за краткосрочно финансиране на банките (Term Auction Facility, TAF).

Това се случи още в края на юни, когато резервът оряза обемите, предлагани на банките на 125 млрд. долара, от предходните 150 млрд. долара на всеки аукцион. Сега сумата е занижена до 100 млрд. долара.

"Сигурен съм, че в най-обозримо бъдеще ние не само ще възстановим предходното си ниво, но и ще започнем с нови сили да растем активно", заяви Бернанке. Той прогнозира, че укрепването на американската икономика ще благоприятства и за ръст в курса на долара. „Най-доброто средство за укрепване на долара, това е силна икономика", допълни още той.

Освен това управителят на ФЕД обеща да отдели повече внимание върху връзките с обществеността, за да неутрализира критиките към ФЕД от страна на Конгреса, съобщава Bloomberg. За тази цел той възнамерява да изгради един, възможно по-благоприятен имидж на банката в очакване на президентското решение за това, кой ще оглавява резерва през следващите четири години.

Четиригодишният мандат на Бен Бернанке като председател на ФЕД изтича на 31 януари 2010 г. Много анализатори смятат, че Барак Обама ще остави Бернанке на поста му за още четири години. Все пак промени не са изключени.

„Хората си задават сериозни въпроси за това, как възникнаха всички тези проблеми, как ще се справим с тях и какво ще направим, за да не допуснем никога повече нещо подобно", отбелязва професорът по икономика в калифорнийския колеж Клермон-Маккена Грегъри Хес.

Бизнесът не вижда резултатите

Неголеми компании в САЩ се чувстват изолирани до известна степен, до колкото до тях не достигат средства по линия на държавните помощи, а от кредитирането в Щатите може още какво да се желае. В отговор на критиката на тези фирми, недоволни от вливането на милиарди долари в най-големите финансови компании, Бернанке заяви, че разбира недоволството им, като ще направи всичко необходимо, за да подобри условията по кредитиране на дребния бизнес.

Въпреки това представителите на малкия и среден бизнес в САЩ, в лицето на президента на Olson Manufacturing and Distribution Inc. Дейвид Хастън отбеляза, че засега тези мерки не дават видим резултат. „ФЕД уверяват, че отпускат на банките средства, които те да предоставят като кредити, но аз не виждам да се случва нещо подобно", каза Хастън.

За усложненията около кредитирането в САЩ говорят самите цифри. По информация на The Wall Street Journal общата сума на отпуснатите кредити от 15-те най-големи банки в страната намаляват с 2.8% през второ тримесечие, спрямо първото на 2009 г. - до 4.2 трлн. долара. При това повече от половината отпуснати кредити за периода април - юни са насочени за рефинансиране на ипотеки и удължаване на кредити на бизнеса, а не са раздадени като нови заеми. Банкерите не желаят да рискуват на фона на актуалните страхове за влошаване на икономическата ситуация, пише вестникът.

Свитото кредитиране е признак на едновременно две отрицателни тенденции в икономиката на САЩ, отбелязват анализатори. От една страна финансовите учреждения не са склонни да се разделят с пари и трупат капитал, в случай на рязък скок на лошите кредити. От друга страна намалява и търсенето на заемно финансиране - компаниите се отказват от плановете си за разширяване на бизнеса, а потребителите затягат пояса още по-здраво, само и само да преживеят рецесията, пише WSJ.

Според икономисти комбинацията от подобни тенденции ще затруднят излизането на щатската икономика от рецесията. Редица анализатори очакват, че кредитните портфейли на банките няма да започнат да нарастват преди втората половина на следващата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg