Бернанке разочарова пазара с общи приказки

961
Бернанке разочарова пазара с общи приказки

Фондовият пазар все още очаква своя принц на бял кон, който да го спаси от макроикономическата ламя. Бен Бернанке разочарова търговците в четвъртък и краткият възход на бенчмарк индексите, започнат предния ден, бе убит още в зародиш.

Когато политиците говорят, без да споменават нищо съществено, може и да е в реда на нещата, но на инвеститорите им бе трудно да чуят отново почти същата реч, която шефът на Федералния резерв изнесе преди две седмици на срещата на централните банкери в Джаксън Хол, Уайоминг.

Бен Бернанке потвърди отново, че Федералният резерв разполага с необходимите средства да подкрепи щатската икономика, ако това се наложи, но не включи в изказването си никакви конкретни детайли.

И докато данните на Министерство на труда разкриха, че броят на подадените молби за помощи за безработни се е покачил през последната седмица, инвеститорите не бяха в настроение за тайнственост.

Европейският колега на Бернанке, президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише добави своя нотка към разочарованието, като отказа да понижи лихвените равнища на еврозоната, въпреки че признава, че икономиката е изправена пред риск. Инвеститорите се намръщиха на новината, макар че тя не изненада никого.

Дългоочакваната реч на щатския президент Барак Обама, в която той обяви мерки в размер на 447 млрд. долара за подкрепа на пазара на труда не успя да повдигне духа на брокерите, тъй като докато Обама изнесе речта си, сесиите вече бяха приключили. Съдейки по данните от извънборсовата търговия обаче, е много вероятно в петък инвеститорите да приветстват плана, да се отърсят от мрачните мисли и фондовите индекси да наваксат загубената предния ден територия.

В четвъртък, финансовият сектор и индустрията поведоха спада, като отбелязаха най-съществените загуби от всички браншове в S&P 500. Morgan Stanley Cyclical Index на компаниите, чиито печалби са най-силно зависими от икономическия ръст, „падна“ с 2.2%, а KBW Bank Index, включващ 24 позиции, се срина с 2.7 на сто.

Акциите на JPMorgan поевтиняха с 3.8% до 33.51 долара, а на Boeing – с 3.2 на сто до 62.81 долара. Денят не бе по-добър за химическия гигант DuPont – дяловете от дружеството затвориха на 46.40 долара, с 2.2% под нивото си в сряда.

Най-силен срив обаче бе регистриран по позицията на Pall Corp., като акциите на дружеството се сринаха с 9.8% до 44.04 долара. Производителят на филтри за фармацевтичната индустрия и рафинериите разочарова инвеститорите, като обяви печалба за четвъртото фискално тримесечие от 76 цента на акция, при средна прогноза на анализаторите от 88 цента.

Веригата магазини „за един долар” Dollar General също се присъедини към низходящата тенденция, след като бе обявено, че инвеститори ще се освободят от 25 милиона от книжата на компанията. Новината удари котировките с 5.7 на сто до 35 долара.

Въпреки киселото си настроение обаче, пазарът продължи да празнува промените в управляващия борд на Yahoo! Inc. Бившият главен изпълнителен директор Керъл Барц се оплака, че е била уволнена по телефона на 6-ти септември. Инвеститорите обаче приветстваха решението на интернет гиганта, тъй като те обвиняват Барц, че с решенията си е навредила пряко на компанията. Барц бе назначена с надеждата да помогне на уеб портала да повиши продажбите си, след като през 2008 г. Yahoo! отхвърли предложение за придобиване за 47.5 млрд. долара, отправено от Microsoft Corp.

В четвъртък книжата на Yahoo! продължиха възходящата си тенденция от предходния ден, като поскъпнаха с още 6.1% до 14.44 долара.

Като цяло обаче денят премина под знака на разочарованията, като S&P 500 „падна“ с 1.1% до 1 185.90 пункта, а Dow Jones Industrial Average загуби 119.05 пункта от стойността си, или едно на сто, до 11 295.81 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Marius
# 0
05:03 | 29 March 2012
I am freover indebted to you for this information.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg