Бернанке ще повишава лихвите

1164
Бернанке ще повишава лихвите

Бен Бернанке заяви в понеделник в Сеул, че централните банки по целия свят скоро ще престанат да увеличават паричната маса за оказване на помощ на местните икономики. В частност той обеща, че американският ФЕД ще премине в средносрочен план от нулеви лихвени нива към тяхното повишаване. Той отбеляза още, че и други централни банки също могат да прибегнат до затягане на кредитно-паричната политика в най-скоро време. Бернанке уточни, че преходът от ниски към по-високи лихви няма да стане шоково, а постепенно и по различен момент, подбран от централните банки, информира РБК daily.

Подобни стъпки Бен Бернанке очаква от ЦБ на Южна Корея, която проучва възможността за бърз преход от мека монетарна политика и дълго продължение на стимулите за икономиката към повишаване на лихвите. Според Бернанке сътрудничеството за подобряване на финансовото управление в света трябва да става на държавно ниво.

Освен това Бен Бернанке смята, че ФЕД и други ЦБ трябва да имат възможност да приемат ключови решения, независимо и без политически натиск от страна на държавните ръководства.

През целия етап на кризата централните банки по целия свят задържаха ниски лихвени проценти, за да могат да избегнат дефлацията. В САЩ ФЕД занижи лихвите почти до нулата през декември 2008 г., като освен това той отпусна и 1.7 трлн долара в обращение, купувайки за сумата ДЦК на САЩ и ценни книжа на ипотечни агенции, като по този начин осигури на икономиката средства в разгара на кризата.

Бен Бернанке е уверен, че монетраните власти на САЩ са се справили със своята задача.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

РОН ПОЛ
# 0
02:06 | 1 June 2010
СКОРО ПАТРИОТИТЕ ЩЕ ЗАКРИЯТ ФЕД
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg