„Безопасният" фалит на САЩ

4001
„Безопасният

Информация, че републиканците в САЩ застават зад идеята за краткосрочен технически дефолт по дълга на страната и упорито блокират решението по поредното повишение на пределния държавен дълг, се появи в медиите.

Републиканците аргументират подкрепата си за подобна безпрецедентна стъпка по следния начин: само с фиксиране на тавана и техническия дефолт, те ще успеят да принудят демократите да прибегнат най-накрая към радикално орязване на бюджетните разходи- тема, която разпалва горещи политически спорове в последно време, пише pmoney.

Свиването на публичните разходи несъмнено е необходима и важна мярка, но трябва ли да се прибягва до крайни варианти?


Алексей Вязовски, аналитик във ФГ "Калитал-Финанс", разсъждава върху евентуалните ефекти от струващия ни се до скоро за невероятен сценарият за фалит на Съединените Щати - стига разбира се действията на републиканците да не се окажат просто един политически PR.

Първото нещо, което ще се изпари на мига, е доверието в стабилността на щатските ДЦК, а цената им ще се срине. От ФЕД ще направят всичко възможно, за да спасят положението, ще печатат долари и с тях ще изкупуват от уплашените инвеститори държавния дълг. Инжектираните в икономиката долари обаче ще са крайно недостатъчни, за да отложат масовите марджин колове по целия свят.

Тук трябва да припомним, че държавните облигации на САЩ са много широко използвани за гаранция по кредити, а и са в основата на структурирани дериватни инструменти. А при обезценка на залога марджин кол-а (изискване на банки и брокери за спешно довнасяне на нови обезпечения) няма да закъснее, но ще има ли с какво да се покрие той? Доларите в световната система ще се окажат твърде малко, за да покрият внезапно възникналата остра нужда на най-големите банки и корпорации от щатската валута (на първо време по CDS, които обеми доближават 25 трлн. долара по данни на isdacdsmarketplace. Само за сравнение обемът на световния БВП е 50 трлн. долара).

След рязкото (двукратно, че и повече) обезценяване на долара спрямо водещите световни валути в момента на обявяване на фалита на САЩ, „американецът" в миг ще стане много ценен за всички (за разплащания), но вече никой няма да ви го заеме. Банките ще закрият една на друга лимитите и междубанковият кредитен пазар на практика ще замръзне - премиерата на този филм вече я гледахме през есента на 2008 година при фалита на Lehman Brothers. Логичното няма да закъснее и парализата на цялата финансова система, включително на валутния пазар и пазара на деривати.

Трябва ли да се спомене, че парализата ще засегне и важните за развиващите се икономики стокови борси? В опитите да намерят спешно ликвидност за покриване на задължения, хедж фондове и банки ще започнат масирана разпродажба на фючърси на петрол, злато, промишлени метали и на други активи, като допълнително ще засилят ефекта на доминото и вълна от нови свързани фалити. Цените ще се сринат. Как е възможно да се случи това, може да се убедите сами на графиката на среброто:

 

Най-голямата стокова борса CME повиши рязко на 1 май 2011 г. минималния изискуем марджин от 12 825 долара до 14 513 долара на един контракт. Година по-рано нужното обезпечение бе едва 4 250 долара. Очевидно е как подобно затягане на условията по търговията доведоха до срив от почти 50 долара за тройунция на 34 долара. Това е 30- процентен спад за 5 дни! А сега си представете, че при фалита на Щатите това може да сполети всички активи - от акции и борсови индекси, до петрол и злато.

Златото няма да стои в страни. Много са хората, които твърдят, че жълтият метал може да ви спаси от икономически сътресения и да е тихият пристан за инвеститорите. Това обаче е заблуда. Истината се крие в това, че докато златото по света се търгува в щатски долари, доминиращата роля при тази двойка няма да бъде търсенето на злато, а търсенето на долари. При ликвидна криза търсенето на доларите ще нарасне рязко, ще има недостиг, а това ще доведе до масирано закриване на регулирани и извънрегулирани пазари - в това число и при златото.

За пример може послужи случилото се в началото на кризата през 2008 година. Lehman Brothers обявиха банкрут на 15 септември 2008 година, а златото се изстреля са 12% за ден (от 774 долара за тройунция до 868 долара). Но след месец инвеститорите плащаха за тройунция от жълтия метал малко повече от 700 долара. И само въвеждането на програмата за парични улеснения на ФЕД позволи на златото да поскъпне и да затвори 2008 г. на същите онези нива в 868 долара за тройунция.

Трудно е да предвидим последващия ход на събитията - ФЕД ще изкупят ли всичките ДЦК в балансите на чуждестранните инвеститори или ще се ограничат до технически изкупувания, целящи поддържането на курса. Трудно е да се каже и какво ще е поведението на централните банки, които никак няма да са заинтересувани да получат долари срещу облигации - никъде другаде няма да бъде възможно да се пренасочи подобно количество валута.

Пазарът на държавен дълг е бил единственият ликвиден пазар в световен мащаб. Така например пазарът на германски дълг е с обем 1.5-2 трлн. долара. По-вероятно е монетарните власти на развитите и развиващи се държави да „простят" фалита на Щатите и да склонят на преструктуриране. Няма да е изненада централните банкери да отидат на крака при ръководителите на ФЕД и открият суап - линии, за да не допуснат рязко (в пъти!) обезценяване на курсовете на своите национални валути спрямо щатския долар (в случай, че от ФЕД няма да са активни в монетаризирането на дълга).

И в резултат на всичко казано до тук Алексей Вязовски смята, че предлаганият от републиканците фалит на САЩ ще удари слабо американската икономика, но несъмнено ще причини най-мощната вълна на криза по целия свят. Остава само да се надяваме, че американските власти ще прекратят тази опасна игра с огъня и ще дигнат пределния таван до 2 август.

П.П. Известен е фактът, че международната кредитна агенция Fitch Ratings може да понижи суверенния рейтинг на САЩ, ако властите на страната не успеят да погасят облигациите и да направят купонно плащане по ценните книжа със срок 15 август, се казва в съобщение на Fitch.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Znam.be
# 0
11:08 | 10 August 2011
Включете се в дискусията за евентуален фалит на САЩ http://znam.be/?p=107
1
# 1
13:06 | 15 June 2011
Браво, много обнадеждаващ сценарий!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg