БФБ се нарежда сред 10-те европейски борси с най-много IPO-та

1249
БФБ се нарежда сред 10-те европейски борси с най-много IPO-та

Българска фондова борса се нарежда сред 10-те европейски борси, осъществили най-много първични публични предлагания през второто тримесечие на годината, което безспорно може да се определи като сериозно постижение.

За тримесечието април-юни първичните публични предлагания са били четири на брой, а именно - Каолин, Корпоративна търговска банка, Първа Инвестиционна Банка и Тодоров.

С четирите борсови дебюта родната фондова борса се нарежда на 9-а позиция в класацията, непосредствено след мадридската фондова борса, където са били проведени 5 първични публични предлагания, като след нас се нареждат големи борси като швейцарската и виенската през второто тримесечие, съответно с 3 и едно публично предлагане, по данни на варшавската фондова борса.

Първото място в класацията напълно логично се заема от лондонската фондова борса, където през второто тримесечие на годината са били осъществени 36 борсови дебюта.

Изненадващо на втора позиция се нарежда варшавската фондова борса с 20 дебюта, следвана на трета позиция от норвежката фондова борса с 15.

С по 14 дебюта за тримесечието са били силно конкуриращите се борси Евронекст и ОМХ, следвани от Борса италиана и немската фондова борса, съответно с 12 и 11 дебюта за тримесечието.

Класацията на борсите е представена в следната таблица:
 
КласиранеБорсаБрой IPO-та през Q2
1Лондонска фондова борса36
2Варшавска фондова борса20
3Норвежка фондова борса15
4Евронекст14
5ОМХ14
6Борса Италиана12
7Немска фондова борса11
8Мадридска фондова борса5
9Българска фондова борса4
10Швейцарска фондова борса3
11Виенска фондова борса 1

Източник: Варшавска Фондова Борса


Имайки предвид натоварената програма по отношение на очакваните първични публични предлагания до края на годината можем да очакваме, че през настоящата година родната борса ще се класира доста нагоре по отношение на осъществените първични публични предлагания.

В момента около 20 компании са заявили интерес да станат публични чрез листване на фондовата борса, като списъкът включва имена като Нетинфо, M3 Communications Group, Българска издателска компания, Енемона, Лев инс, Херти, Трейс Груп Холд, Инвестбанк и други.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...