БФБ сред най-добре представящите се пазари от "Б"групата за последните четири години

685
БФБ сред най-добре представящите се пазари от

Преди десетина година глобалните инвеститори рядко поглеждаха към развиващите се пазари, като тези на Китай, Индия, Бразилия и Русия например, тъй като те се считаха за слабо развити и силно волатилни.

Днес обаче, в случай че нямат позиции на тези пазари, инвеститорите се чувстват сякаш пропускат нещо. И това в действителност е така.

Пазари, като Индия и Китай от много отдавна са открити от инвеститорите, което кара истинските любители на силни усещания и откриватели да отправят своя поглед към друг тип развиващи се пазари, които се отличават със значително по-малки размери и носят наименованието "frontier markets", или нещо като "екзотика". Част от тях е и родната Българска Фондова Борса.

Тези пазари не се определят, като "луксозна класа" за инвестиционно пътуване на инвеститорите и асоциативно се отъждествяват с изключително високо ниво на риск, но и очаквани високи доходности.

Преди около десетилетие бе сформиран и първия индекс, следящ изменението на тези пазари - S&P/IFC Frontier Index, който следи представянето на 22 фондови пазара попадащи в "Б"групата.

Сред тях се включват фондовите пазари на страни като - Бангладеш, Ботсвана, Гана, Еквадор и много други подобни малки държави.

За инвеститорите обаче тези пазари донесоха значителни по размер доходности, като през последните пет години индексът, следящ представянето им се е повишавал средно със 37% годишно.

Това превишава представянето и доходността от 25% на година на така наречените традиционни, развиващи се пазари през същия период. Доходността им също така е била пет пъти по-висока от тази постигната от индекса S&P 500.

Естествено сред тези пазари има и печеливши, и губещи. Украинският борсов индекс например се е повишил с 570% в доларово изражение от март 2003 година насам, Кенийският с 279%, докато този Бангладеш с 79%.

Може да се каже, че и родният индекс SOFIX не се е представял никак зле и е бил сред най-повишаващите се "второстепенни пазари", като за посочения период се е повишил с 530%.

През тази година фондовият пазар на Намибия е бил най-добре представящият се "frontier market", като е донесъл 126% възвръщаемост за инвеститорите. В същото време, фондовия пазар на Тунис се е понижил с 8%.

Има, естествено и издънки сред тези пазари, като фондовата борса на Саудитска Арабия отбелязала спад от 50% през изминалата година, след силно повишение преди това.

Общото за тези пазари е малкия им размер, като обикновено пазарната им капитализация възлиза на около 40 млрд. долара, или по-малко от 20% от настоящата такава на най-голямата китайска банка - ICBC bank.

Естествено, пазарната капитализация е нещо, което може бързо да се промени. Преди десетина години общата такава на фондовата борса в Русия възлизаше на около 30 млрд. долара, докато днес тя надхвърля 1 трлн. долара.

Традиционно прехода е от "Frontier" към "Emerging" и впоследствие към "Developed"- пазари, като много често по-малките държави никога не попадат в последния стадии.

Преди петнадесетина години например, фондовите пазари на страни, като Полша и Унгария влизаха в категорията frontier markets.

Страната ни е член на индекса на S&P/IFC Frontier Index, както и Естония, Литва, Латвия, Словакия и Словения. С присъединяването към ЕС обаче, те могат и да не влязат в състава на индекса през следващата година, когато той ще бъде обновен, а вече да се причислят към втората категория - "развиващи се пазари".

В този смисъл Виетнам е добър пример за нагорещен пазар в разглежданата категория. Прибавен към индекса S&P/IFC Frontier Index едва преди месец, виетнамският основен индекс удвои стойността си през изминалата година.

За последните три месеца чуждестранните инвеститори са закупили виетнамски акции на стойност 123 млн. долара, като те притежават около 31% от пазара.

В същото време инвеститори са набрали капитал в размер на 1.8 млрд. долара за участие в планираната за догодина приватизация на основни виетнамски компании, включваща осем листвания от по над 1 млрд. долара.

Анализаторите обаче предупреждават инвеститорите да са изключително внимателни при инвестиране на такива пазари. На първо място те са значително по-волатилни от останалите, като върховете им са далеч над върховете на останалите пазари, като същото важи и за "дъната".

Ясен пример за това са пазарите от Залива, като след като бяха най-добре представящи се през 2005 година, през 2006 г. станаха най-зле представящите се такива, със спад от по 50%.

На второ място, тези пазари са малки и по-слабо ликвидни. Много често търгуваните обороти са ниски, което ги прави не особено подходящи за големи институционални инвеститори.

На трето място, такива пазари са привлекателни в моменти, когато са евтини. Освен ако не купите нещо "на далавера", поемането на риска може и да не си струва.

Така например към днешна дата нагорещения виетнамски пазар се търгува при съотношение цена/печалба от 26.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg