BG40 е сред най-повишаващите се индекси в света

639
BG40 е сред най-повишаващите се индекси в света

Родните индекси се повишиха до нови рекордни стойности вчера, като ръстът им стана реалност в началото на четвъртото тримесечие на годината.

Определено индексите ни са сред най-добре представящите се в Централна и Източна Европа, както и в света, като от началото на годината широкият BG 40 е добавил към стойността си значителните 182.4%, до ниво от 564.42 пункта.

Едва на 27 септември, или миналата седмица, той за пръв път прекрачи психологическото ниво от 500 пункта.

Индексът SOFIX, който е със значително по-дълга история на съществуване се е повишил с 55.5% от началото на годината, за да достигне през вчерашния ден рекордната стойност от 1 903.69 пункта.

За сравнение, основните световни борсови индекси са отбелязали значителни по-слаби ръстове за първото деветмесечие, като този на широкия S&P 500 възлиза на 7.6%, докато на технологичния Nasdaq - 10.6%. Едва с 3.8% от началото на годината се е повишил британският FTSE 100, а индексът, следящ изменението в цените на акциите на най-големите европейски компании - DJ Euro Stoxx 50, се е повишил с 6.1%.

Добре е да видим обаче как са се представяли и другите индекси в региона през първите девет месеца на годината.

Логично е да започнем с Румъния, която се присъедини към ЕС в началото на годината заедно с България. Индексът ВЕТ се е повишил от началото на 2007 г. с близо 25%, което далеч не отговаря на регистрирания у нас ръст.

Значително по-голям ръст е регистрирал сръбският основен индекс BELEX 15, който е добавил към стойността си близо 64%, което макар и съпоставимо с ръста на SOFIX, значително изостава от повишението на BG40.

Силно повишение за първите девет месеца на годината е регистрирал и основният македонски индекс МВI-10. За посочения период той е нараснал с 126% и след като не успя да се задържи трайно над 10 000 пункта, се понижи до 9 000 пункта към днешна дата.

Индексът Crobex на кандидатката за членство в ЕС - Хърватия е регистрирал ръст от близо 58% от началото на годината, което също не е никак лошо постижение. Ръстът на основния индекс се предопределя от очакваното присъединяване към ЕС, както и в резултат на ускорения ръст на икономиката на страната.

Основният индекс на словенската фондова борса - SBI20 се е повишил с 89% от началото на годината. През второто тримесечие на годината индексът бе и най-повишаващият се в света, изпреварвайки по ръст дори и китайския широк индекс CSI 300.

Не особено убедително се е представял руският индекс RTS през първите девет месеца на годината, като за посочения период той се е повишил с малко над 10%. Вчера той се повиши до нова рекордна стойност.

Значително по-слабо е повишението на индексите на новоприетите страни членки на ЕС като Полша, Чехия и Унгария, чиито борси могат да се определят като значително по-големи от тези на България и Румъния, двете най-нови членки на ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg