Борсата ни доказа, че не е "узряла", което за инвеститорите е добър знак

1175
Борсата ни доказа, че не е

Продължаващите загуби на световните фондови пазари засегнаха сериозно и развиващите се пазари.

Индексите в Централна и Източна Европа, които попадат в тази категория, реализираха значително понижение в резултат на масовите разпродажби от страна на чуждестранните инвеститори.

По принцип индексите на развиващите се пазари се отличават с по-голямата си волатилност от развитите, което освен предимство, много често се оказва и недостатък.

Тези индекси привличат инвеститорите поради по-силните си движения. При повишаващи се пазари ръстът им много често превишава този на развитите, но за съжаление същото важи и при спад на световните борси.

Чешкият основен индекс РХ 50 загуби 5.5% от стойността си вчера, до ниво от 1 749.7 пункта, а унгарският основен индекс BUX загуби 4%, до ниво от 25 928 пункта.

Книжата на най-голямата унгарска банка и собственик на българската Банка ДСК се понижиха с 10% за предходните два дни.

С 3.5% се понижи и руският основен индекс RTS, до ниво от 1 820.3 пункта, воден от спада на компании като Газпром и Сбербанк. Полският основен индекс WIG 20 регистрира загуба от 3.7%, до ниво от 3 389.83 пункта.

Силен спад вчера регистрираха и румънските основни индекси, като индексът BET загуби 3.8% от стойността си, до ниво от 9 421.21 пункта, а ВЕТ-С загуби 3.9%, до ниво от 6 527.36 пункта.

Родният фондов пазар за пореден път доказа, че е слабо зависим, или почти независим от движението на фондовите пазари, което определено може да се тълкува като доказателство за все още недостатъчното израстване на фондовата ни борса.

Това обаче никак не е лошо за инвеститорите, особено на този етап, на който сме ние, а именно развиващ се пазар на страна членка на ЕС.

Индексът BG40 заедно със своя македонски побратим - МБИ 10 бяха сред може би единиците световни индекси, приключили на положителна територия вчера.

Родният индекс завърши вчерашния ден с повишение от 0.5%, до 393.6 пункта, докато със значителните 3.5% се повиши македонският такъв.

Дали поради несъвършенството при изчисляването на родния индекс, който би следвало да е широк, но всъщност далеч не е точно така, в четвъртък бе "издърпан" от Оргахим и КРЗ Одесос, или поради други причини, факт е, че той приключи на положителна територия.

Безспорно това ще влезе в статистиките на чуждестранните инвеститори и може дори да внесе спокойствие, доколкото може да има такова, на фона на това, което се случва на световните борси.

От друга страна, завършването на индекса на плюс е предопределено от ниската ликвидност на пазара и може би е доказателство, че все още на него има значителни по размер средства, които търсят да бъдат инвестирани.

В същото време то сочи, че у нас липсват значителни по размер чуждестранни спекулативни капитали, изтеглянето на които може да доведе до рязък срив, предричан от най-големите песимисти, след наскорошното силно повишение на индексите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg