Борсови неуредици и още нещо

706
Борсови неуредици и още нещо

Конкуренцията за клиенти от страна на финансовите посредници се нагорещява и ожесточава, особено след новата промяна в правилата за регистрация и работата със системата COBOS, по силата на които след 10 май инвеститорите ще имат право само на един сертификат.

Всъщност съмнително е дали някой от борсата би могъл да обясни какво точно се цели с това ограничение, което е спорно дали не нарушава правата на потребителите. Почти същото е да се забрани на хората да имат сметки в повече от една банка.

Трябва да се има предвид, че това значително повишава и рисковете за инвеститорите. Фондът за компенсиране на инвеститорите в ценни книжа при случване на "най-лошото" гарантира сумата от 24 000 лева на инвеститор, което е смешна сума за много от днешните сметки.

Правото на инвеститорите да разполагат със сертификати в различни посредници, диверсифицираше риска и намаляваше опасността от евентуална загуба на всичко, но уви вече няма такова нещо.

На най-вероятния отговор, че действието цели да се намалят спекулациите би могло лесно да се отговори, че това не би спряло недобросъвестните инвеститори.

Всъщност най-вероятно много по-лесно биха могли да се следят спекулативни действия на инвеститорите с повече от един COBOS, много често по-несъобразителните от които сключват сделки сами със себе си - действие, което е много лесно да се проследи. А такива случаи вече са не един у нас.

Но както и да е. Да си дойдем на думата. Финансовият пазар в България е относително тесен, а може да се каже, че и инвестиционните посредници вече не са малко за нашия пазар. Броят на лицензираните инвестиционни посредници у нас възлиза на 85 по данни на КФН, като 49 от тях имат открити COBOS-сертификати по данни от края на май.

Определено на финансовите посредници в Китай е значително по-лесно, като, освен че на фона на бума на борсата в страната и масовата истерия покрай нея, довела до откриването на средно 300 000 сметки на ден за последните три месеца, там съществуват значителни бариери (административни) за навлизането на конкуренти.

Безспорно популярността на родната фондова борса също нараства силно през последните години. Все повече в медиите, за разлика от преди няколко години, се тръби за нови рекорди на борсата, за доходност, постигната от инвестиционните фондове и много други неща, занимаващи съзнанието на обикновените хора как да изкарат повече пари, вместо да ги държат в банкови депозити.

И това в действителност е така, но дали ще продължи - кой знае. Инвестиционният фонд с най-висока доходност от началото на годината например е реализирал такава в размер на 41.38%, което никак не е зле, особено сравнено с доходността от банков депозит.

Отдавна отминаха времената, когато имаше няколко посредници на неразвитата ни фондова борса, като комисионните по сделките възлизаха на 2.5% при покупка и още 2.5% по продажба, без да се включват и нелогично високите тогава комисионни, събирани от борсата.

На борсата търгуваха само "най-смелите", уверени че могат да изкарат повече от 5 до 7%, които губеха още след сключването на сделките.

Днес положението е съвсем различно. Борсовите посредници непрекъснато намаляват комисионните си за търговия в усилията да привлекат нови клиенти (за съжаление обаче, няма как да станат 0%), като и предлагат много гъделчета, например по-ниски комисионни при по-активна търговия и по-голям оборот, безплатна регистрация на COBOS-и и много други подобни.

Естествено родните финансови посредници има откъде да се учат, като подобни гъделчета не липсват от доста време насам на развитите световни пазари, като в допълнение има и редица други такива, например "10 безплатни сделки", "един месец търговия без комисиони", минимални и фиксирани комисионни при търговията с по-големи обеми и много други.

За нас инвеститорите това е добре дошло, като приветстваме конкуренцията с пълна сила, която освен че прави инвестирането по-евтино, го прави и по-приятно, както и го издига на по-професионално ниво.

Разбира се не липсват и малки хитринки, за задържането на веднъж спечелените клиенти, предприемани от някои посредници, което много често не е особено приятно за инвеститорите. Това с пълна сила важи след приемането на правилото за "един и единствен COBOS".

Често при откриването на COBOS-и новите инвеститори са толкова афектирани и със замъглени мозъци да "правят пари", че не обръщат внимание на малки "дреболийки", като например таксата за прехвърляне на акции по подсметка на друг посредник.

Да приемем, че нещо се ядосате, разочаровате или сте недоволен от Вашия посредник. Искате да си закриете COBOS-а, за да го откриете в друг посредник, предоставящ по-благоприятни условия.

Тогава с неудоволствие може да научите, че трябва да платите пари за прехвърляне на притежаваните от Вас акции по подсметка на другия посредник, които при различните посредници са под различна форма.

При някои тези средства са под формата на твърда сума, докато при други - като процент от общата стойност на придобитите от Вас акции. Много често средствата могат да са такива по размер, че да "закрепостят" инвеститорите към даден брокер.

Естествено това го пише някъде във Вашия договор дебел 10-ина страници примерно, както и в сайтовете на посредниците, но може и да не сте му обърнали внимание.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg