Буреносни облаци се заформят над пазарите през 2010

1174
Буреносни облаци се заформят над пазарите през 2010

Докато навлизаме в 2010 г., слънцето грее ярко както на фондовия пазар в САЩ, така и над глобалната икономика. Все пак, тъмни облаци се трупат на хоризонта - знамение за скоро идваща буря. Рано е да се каже кога бурята ще дойде, но ветровете се засилват и е време да се подготвим, съветва фонд мениджърът Рон Коуби.

Първият предупредителен знак е много ниско ниво на VIX (индекс на волатилността). Стойността на VIX в момента е колкото бе в края на 2007 г., точно преди цунами да удари световните пазари. Ниският VIX просто означава, че незаинтересоваността относно черните облаци е твърде висока.

Друго знамение за бурята са крайно високите бичи настроения на инвеститорите. Последните проучвания показват най-малък брой мечки от 1987 г. насам - и ние всички знаем за известния срив на фондовия пазар, който последва. Мечите настроения са дори по-слаби от рекордно ниския брой бикове, регистрирани през март 2009, точно на дъното.

Щатският пазар скочи с над 60% от дъното през март, защото всички бяха мечи настроени. Сега всеки е бик. Така че не е ли възможно пазарът да падне 20-50% през 2010 г., от където най-накрая спре да расте!?

Един от най-големите облаци на хоризонта е сезонността на фондовите пазари. През последното десетилетие акциите претъпяват тежки загуби в първите месеци на новата година. Най-скорошните примери са спадът от 1400 пункта на Dow Jones през 2008 г. и огромният срив от миналата година.

Друг, малко необичаен знак е, колко зле се представя Dow Jones IА в години, завършващи на 00. От 1900 насам, девет от последните 11 години, завършващи на "00" показват спад от почти 15%. Годината, която прилича най-много на настоящия момент е 1930. Когато погледнете към 2008 г. ще видите някои прилики с катастрофата 1929, но в по-забавен вариант. Гигантският няколкомесечен скок от март 2009 също има някои сходства с ралито от 1930 г. от почти 50%. Dow Jones отчита най-ниска точка през годината с 38.63% под цената на отваряне през 1930.

И накрая, най-черният буреносен облак на хоризонта е тревожната прилика на клиновидната графика наподобяваща тази от октомври 2007. След като този модел избухва в неблагоприятна посока през ноември 2007 г., ураган с епични пропорции удари фондовия пазар и опустошават цялата световна икономика. С други думи, виждали сме всички тези предупреждения и знаци преди последната голяма буря, която удари цялата световна финансова система.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg