Буш призовава ОПЕК към увеличение на производството

560
Буш призовава ОПЕК към увеличение на производството

Златото се стабилизира днес - благодарение на спекулативни покупки след спада през вчерашния ден. Спот цената нарасна до 965.10/965.90 долара за тройунция спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 963.20/964.00 долара. Тогава беше налице спад от 2%, породен от поевтиняването на петрола, което провокира масирани спекулативни разпродажби и при метала.

В понеделник благородният метал достигна рекордни нива от 989.30 долара и според анализатори, цифрите от 1000 долара за тройунция са само въпрос на време, тъй като цените на петрола са високи, както и заради очакванията за слабост на долара при очертаващите се още намаления на американските лихви. Вчерашният рязък спад обаче до 960.40 долара прави мнозина инвеститори предпазливи. В момента те очакват първо тест на подкрепата при 950 долара и едва след това растеж в посока нагоре, който засега най-вероятно ще бъде ограничаван от съпротивата при 970 долара.

Цената на петрола се стабилизира днес по време на азиатската търговия, а очакванията са ОПЕК да се придържа към сегашните нива на производство, въпреки натиска от страна на американския президент Джордж Буш за увеличение. Американският лек суров петрол със срок на доставка месец април нарасна с 22 цента до 99.74 долара за барел спрямо нива на затваряне вчера в Ню Йорк от 99.52 долара за барел.

Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка месец април спечели днес 28 цента до нива от 97.80 долара за барел. Буш съобщи вчера, че с интерес очаква заседанието на картела, тъй като нарастват опасенията, че американската икономика е на ръба на рецесия. Според Буш е грешка, ако картелът остави най-големия си потребител да страда заради високите цени на енергийните продукти.

Според анализатори обаче ОПЕК няма да се поддаде на натиска днес по време на редовното си заседание във Виена и ще остави нивата на производство без промяна. Министърът на енергетиката в Алжир Чакиб Келил, който е и президент на ОПЕК, заяви, че не одобрява увеличение на продукцията. Той дори изрази предпочитания към намаление на продукцията, тъй като световното търсене намалява. Причината за това са по-високите температури през второто тримесечие в Европа и САЩ. В момента официалното дневно производство на ОПЕК е в размер на 29.67 милиона барела.

Злато – технически анализ

Първа съпротива е върхът от нощните часове на 968. Следват рекордните стойности на 989, а след тях психологическите нива на 1000 долара. Подкрепа е 950, което е 62% корекция на растежа 926-989. Следват дъната от 26 и 20 февруари на 926 и 913. 

Съпротиви9689891000
Подкрепи 950926913

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...