БВП за първите три месеца - няколко добри новини

928
БВП за първите три месеца - няколко добри новини

Тази седмица НСИ оповести предварителни данни за брутния вътрешен продукт през първото тримесечие, които донесоха няколко добри новини, коментира Десислава Николова в последния бюлетин на Института за пазарна икономика.

На първо място, статистиката показва значително повишение на ръста на БВП за първото тримесечие спрямо т.нар. експресна оценка, публикувана няколко седмици по-рано. Ревизията при ръста на БВП спрямо година по-рано е с 0.9 процентни пункта до 3.4%, а при тримесечния ръст имаме ревизия от 0.2 пункта до 0.6%.

Компонентите на БВП също разкриват няколко отдавна чакани обрати - за първи път от 2 години насам инвестициите (т.нар. бруто капиталообразуване в основен капитал) са в положителна територия, т.е. бележат ръст, а не спад на годишна база.

Наистина, този ръст е символичен от 1.6% и е подпомогнат от изключително ниската база на първото тримесечие 2010 г. Въпреки това, първото тримесечие най-вероятно бележи началото на едно отдавна чакано възстановяване на инвестициите. За да се радваме на двуцифрен растеж на инвестициите, ще са необходими или повече преки чужди инвестиции, или раздвижване на банковия кредит.

При индивидуалното потребление също все по-ясно се вижда загърбване на кризата. Индивидуалното потребление на домакинствата бележи слаб ръст на годишна база за второ поредно тримесечие. Все пак засега този ръст е доста анемичен (под 1%), за да достигне по-високи стойности е необходимо чувствително повишаване на заетостта и доходите.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...