Бюджетен дефицит от 11 млн. лв. през август

948
Бюджетен дефицит от 11 млн. лв. през август

По предварителни данни за първите осем месеца на годината бюджетното салдо по консолидираната фискална програма (КФП) е отрицателно в размер на около 732 млн. лв. или 1.0% от прогнозния БВП. На месечна база бюджетният дефицит се свива до едва 11 млн. лева през август спрямо юли.

На касова основа дефицитът по КФП през 2011 г. се подобрява номинално с около 805 млн. лв. или 1.2 п.п. от БВП, спрямо същия период на миналата година. Дефицитът за периода януари-август 2010 г. бе в размер на 1.54 млрд. лв. или 2.2% от БВП, информираха от Министерството на финансите.

Постъпилите приходи и помощи по КФП към края на август възлизат на около 16.24 млрд. лв. или 62.0% от годишните разчети. Спрямо същия период на 2010 г. постъпленията бележат ръст от 6.1% (940 млн. лв.), което се дължи в най-голяма степен на по-високите данъчни постъпления. Приходите от косвени данъци отбелязват ръст от 13.1% (със 769 млн. лв. повече), като нарастване има и в частта на постъпленията от социално- и здравноосигурителни вноски, преките данъци и други.

Разходите по консолидирания бюджет, включително вноската на България за общия бюджет на ЕС, към 31 август възлизат на 16.97 млрд. лв. или 60.2% от разчетите за годината.

В номинално изражение разходите остават близки до отчетените за същия период на миналата година с ръст от 0.8%, като нарастване се отчита основно при здравноосигурителните разходи и разходите за издръжка. Разходите за заплати се свиват с 39 млн. лв. спрямо отчетените за осемте месеца на предходната година.

Частта от вноската на България за общия бюджет на ЕС, изплатена към края на август от централния бюджет, възлиза на 466.3 млн. лв., в съответствие с регламент 1150/2000 на Съвета на ЕС.

Фискалният резерв към 31 август 2011 г. възлиза на 5.0 млрд. лв.

Окончателните данни за изпълнението на КФП към 31 август 2011 г. ще бъдат публикувани в края на септември.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg