Частичен спад на петрола днес след рязкото поскъпване от вчера

501
Частичен спад на петрола днес след рязкото поскъпване от вчера

Златото нарасна до 910.10/910.90 долара за унция след затваряне вчера в Ню Йорк на 907.10/907.90 долара. Перспективите за нови намаления на лихвите в САЩ оказват подкрепа на метала, но фондовете и бижутерите засега предпочитат да продават при всяко приближаване на рекордните стойности от 936 долара.

Запасите в Цюрих са доста големи и поради тази причина най-вероятно в момента продавачите преобладават. Ако започне рязко обратна тенденция на трайно поевтиняване, фондовете най-вероятно ще са първите, които ще извършват масирани разпродажби, въпреки че това ще е трудно, тъй като физическият сектор не разполага с големи обеми на метала и все още изпитва нужда от него. Прогнозите на специалисти за днес сочат търговия в рейндж между 890 и 915 долара.

Цената на петрола спадна по време на азиатската търговия днес сред продължаващите опасения за състоянието на американската икономика. Американският фючърс на лекия суров петрол със срок на доставка месец март загуби 34 цента до 95.12 долара за барел. Контрактът вчера нарасна рязко с 2.19 долара и завърши деня на 95.46 долара за барел. Английският фючърс на сорта Брент със срок на доставка също месец март спадна с 25 цента до 94.91 долара за барел.

Пазарите в момента внимателно наблюдават развитието на диспута между Венецуела и американския енергиен гигант “Ексон Мобил”. В сряда федерален съдия от Ню Йорк потвърди замразяването на активи на стойност 300 милиона долара - притежание на държавната венецуелска компания. Венецуела, от своя страна, яростно продължава да се съпротивлява на замразяването на активи от страна на “Ексон” в САЩ, Великобритания, Холандия и Антилските острови.

Ескалиращото напрежение произлиза от съдебното решение в полза на “Ексон”, който изискваше компенсации за национализирането от венецуелското правителство на ключови петролни полета по поречието на река Ориноко, сред които имаше и две оперативни единици на “Ексон”. В четвъртък цената на петрола нарасна отчасти и заради закъсняла реакция на данните от сряда за запасите в САЩ, които показаха по-малко увеличение от очакваното.

Злато – технически анализ

В златото се оформя симетричен триъгълник и това означава, че търговията ще остане още няколко дни в рейндж след което спрямо пробива ще последва рязко движение в една от двете посоки.

Първа съпротива е 915 следвана от върховете на 927 и 936 откъдето преминава низходящата трендлиния в триъгълника. Подкрепа е 905 следвана от 896 и 884 откъдето пък преминава възходящата трендилиния на триъгълника.

Пробив на върха от 927 или дъното от 896 ще определи посоката на движение като предвид развитията от последните месеци и мястото на поява на триъгълниците в техническите движения, по-вероятен е пробив през горната цифра. 

Съпротиви915927936
Подкрепи 905896884

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg