Четири апокалиптични сценария за световната икономика

7834
Четири апокалиптични сценария за световната икономика

XXI век ще стане епоха на бури в световната икономика: бърз ръст и еуфория ще бъдат следвани от глобални кризи, подобни на тази, която започна през 2008 г. и все още не е завършила. Всеки път ще се повтаря една и съща история: световните лидери и администрацията ще са убедени, че са си взели урок от миналите грешки и нова криза няма да има. Особено тежки кризи очакват САЩ.

Проф. Авинаш Диксит, преподавател по икономика в Принстън, разработи няколко сценария на кризите, които ще разрушат световната икономика през 21 в. Той гледа с песимизъм на бъдещето: световните лидери няма да намерят общ език, а населението няма да промени навиците си.

Дългов ураган

Европа и САЩ ще повторят съдбата на страните от Латинска Америка в най-лошия им период между 70-те и 90-те години на 20 век. От време на време техните икономики отново ще растат, но през по-голямата част от времето ще бъдат в стагнация. Те попадат в примката на лошата демографска ситуация и неефективно управление. Нито Европа, нито САЩ ще успеят да се избавят от дълговете и да избегнат валутни кризи, а жителите им няма да приемат необходимите действия: европейците няма да се съгласят да работят повече, докато американците ще защитават своето конституционно право да потребяват, дори когато нямат пари.

Търговският дефицит на САЩ ще расте, а те ще винят за всичко търговските си партньори както Китай. Светът ще зависи от потреблението в Америка, затова ще продължи да я кредитира, а тя ще продължи да живее в дългове.

В Европа ще избухнат социални вълнения- европейците за нищо на света няма да се откажат от навика си да работят малко. Този начин на живот ще бъде спонсориран от МВФ и банките. Европейците ще разберат все пак един урок: ако дължиш на банката милиарди, тогава зависиш от нея; ако й дължиш трилиони- тя зависи от теб.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg