Чичо Скрудж победи или какво ще купуваме след кризата

1842
Чичо Скрудж победи или какво ще купуваме след кризата

Какво ще се случи с потребителите в развитите западни страни след кризата? Какви продукти ще купуват тези, които в разгара на икономическата криза трябваше да се учат да пестят?

Изследване на екип на Харвардския университет, представено от германския Ханделсблат, се опитва да определи новите тенденции, имайки предвид и потребителските навици, формирали се през последните 15 години преди кризата.

В периода 1995 - 2005 г. средният доход на жителите на САЩ и Великобритания е нараснал с една трета, а в Швеция и Дания- с една четвърт. Благоприятните изменения не е имало как да не повлияят на поведението на потребителите, които свикнаха с деликатесите, новите технологии и предмети на лукса.

Настоящата рецесия подейства като студен душ, който няма как да не промени потребителските предпочитания.

Международният валутен фонд анализира 122 икономически кризи, започвайки от 1960 г. По правило спад, продължил година, носи след себе си намаляване на БВП с около 2% и последващ бърз ръст на потреблението с нееднаква скорост за различните отрасли.

Изследването на Харвард, опиращо се на тези данни, стига до извода, че рецесията ще окаже трайно въздействие върху потребителите. Много от хората, преживели Голямата депресия, до края на живота си не могат да се откажат от навика да пестят буквално от всичко. По същия начин при настоящата криза се забелязва явно предпочитание към традиционните марки и продукти, към по-евтиния асортимент.

Що се отнася до високотехнологичния сектор, потребителите се ориентират към практични и лесни за ползване технологии.

Според учените, тази тенденция няма да се промени след кризата. Сравнително нова тенденция е да пестят и хора, които не чувстват кризата върху себе си. Те, както и по-бедните, се насочват към качествени стоки с по-дълга употреба.

Паралелно намалява интересът към екологичните технологии, както показват например данните за продажбите на хибрида Toyota Prius.

В заключение- голяма част от младите, които са на работа в периода на кризата, ще съхранят завинаги тези навици. Сегашните поколения до 35 години и във времена на икономически подем, ще проявяват склонност към по-евтини, надеждни или дълготрайни стоки, както и по-често ще сменят предпочитаните марки в името на по-ниските цени.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Димитъ
# 0
23:11 | 14 November 2009
Ми незнам ама днеска отидохме в магазина и оставихме 100£ за храна която стига за 1 седмица ;)
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg