Чуждестранните инвеститори се изтеглят масово от Аржентина

650
Чуждестранните инвеститори се изтеглят масово от Аржентина

Фондовата борса в Аржентина губи чуждестранни инвеститори с най-висок темп от 2000 година насам, в резултат на растящата инфлация в страната и продължаващата три месец стачка на земеделските производители.

Тези негативни фактори е възможно сериозно да засегнат икономиката на развиващата се страна, и са в основата на изтеглянето на чуждестранните инвеститори от фондовия пазар в страната.

Около 1.000 инвестиционни фонда, инвестиращи на развиващите се пазари, са продали акции на стойност близо 157 млн. долара през май, според данни на изследователската компания EPFR Global.

Това е най-големият отлив на чуждестранни инвестиции в страната от 2000-та година насам, преди кризата, свързана с дълга на страната в размер на 95 млрд. долара, след замразяването му от правителството.

За последната една година аржентинският основен индекс Merval е загубил 4.7% на фона на повишението с 27% на бразилския Bovespa за същия период, сочи още статистиката.

Протестите срещу високите износни такси на земеделските производители плашат инвеститорите в страната.

На фона на факта, че пазарната капитализация е 18-та по големина в света, тя значително натежава при изчисляването на индекса на развиващите се пазари - MSCI Emerging Market Index.

Една компания обаче от индекса Merval - базираната в Люксембург Tenaris SA, е с тежест от 75% от индекса, което до голяма степен го прави изключително зависим от промяната в цената на акциите на компанията.

Растящите цени на суровините на международните стокови пазари, допринесоха за това ръстът на икономиката на страната да е над 8% във всяка от последните четири години, или близо два пъти този на Бразилия.

Повишило се е значително и нивото на инфлацията в страната, достигащо 9.1% през май, в сравнение с 8.9% предходния месец. Това е значително над регистрираната в Бразилия инфлация от 5.6% на годишна база през май.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg