Чуждестранните инвестиции могат да "удавят" развиващите се икономики

556
Чуждестранните инвестиции могат да

Залетите с чуждестранен капитал развиващи се пазари от Балтийските държави до Латинска Америка плащат цена за популярността си.

На Виетнамската фондова борса, една от най-печелившите в света, се опасяват, че акциите може да започнат корективно поевтиняване.

Бразилските и Колумбийските износители едва издържат на конкуренцията, докато валутата им поскъпва, а в столицата на Латвия - Рига цените на жилищата скочиха с 67% през изминалата година.

Чуждестранните инвестиции ще залеят новите пазари с 469 млрд. долара тази година, прогнозират от Института за международни финанси във Вашингтон. Но освен, че подпомага ръста, този поток на капитал води със себе си и странични ефекти.

От такива са заплашени Латвия и Румъния, а големят дефицит по текущата сметка е проблем за България и Естония. От МВФ предупредиха за положението във Виетнам още през миналия март.

Какво стои зад засилването на инвестициите: най-мощната глобална експанзия в последните няколко години и възможността да се получават заеми на рекордно ниски нива в държави като Япония и Швейцария.

Тези фактори водят пари към икономиките, където по-ниското заплащане не труда и високите цени на стоките предоставят големи възможности за печалба.

В Турция рекордните нива на чуждите инвестиции доведоха до ръст от 6.1% за изминалата година, стабилизираха турската лира и намалиха инфлацията до ниво, задоволително за получаването на заем от 10 млрд. долара от МВФ.

„Самият обем на търговията и капиталовия поток към страната стават все по-трудни за усвояване и създават проблеми”, казва Дейвид Хенсли, директор в JPMorgan Chase & Co. в Ню Йорк.

Китай се стреми да ограничи инвестирането във фабрики и проекти за недвижими имоти, както и да обуздае поскъпването на юана. На 6-и май ръководителят на Централната Банка изрази загриженост от евентуално „балонизиране” на фондовия пазар в страната, където се отбеляза ръст от 80% само от началото на 2007г. до сега.

В Китай ще разрешат на търговските банки да купуват акции в чужбина в резултат на стремежа на правителството да окуражи инвеститорите да влагат парите си в чуждите пазари.

В Латинска Америка най-големи са опасенията относно стойността на валутата. В същото време търсенето на стоки като мед и соя нараства и привлича пари от чужбина. Колумбийското песо се покачи с 10% тази година, а бразилският реал скочи с 6%.

Бразилското правителство се опитва да спре поскъпването на валутата на страната. На 6-и май колумбийскта Централна Банка обяви лимити за отпускането на заеми на банки за да спре това, което президентът нарече „спекулативни вливания на капитал”.

Централните банки в Източна Европа се борят с инфлацията докато чужденци инвестират в строенето на заводи и купуване на имоти в страните, присъединяващи се към ЕС.

Цените на стоките в Латвия отбелязват най-голямо увеличение от 2001 г. насам, а цените на недвижимите имоти в България са се повишили с 60% за последните 2 години.

В Индия, където рупията почти достигна най-висока стойност за последните 9 години, инфлацията надхвърли лимита от 5%, определен от централната банка през септември.

Високите нива на лихвите няма да обезкуражат желаещите за заем, а ще доведат в страната „още по-големи потоци на капитал”, заявяват от Reserve Bank of India, които въведоха ограниченията.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg