Credit Suissе: Икономиката след кризата ще е по-балансирана

990
Credit Suissе: Икономиката след кризата ще е по-балансирана

Икономисти, политици и аналитици, подготвили обзора „Светът след кредитната криза" за банката Credit Suisse предполагат, че като резултати от кризата ще бъдат засилване на финансовия протекционизъм от страна на правителствата, промяна ролята на долара и нарастващо влияние на развиващите се държави и Китай, пише Ведомости.

В изготвянето на картината участваха бившият премиер на Великобритания и сегашен старши консултант на Credit Suisse Джон Мейджър, нобеловият лауреат и бивш президент на Мексико Ернесто Седилио и водещи аналитици на банката.

Според старшия стратег на Credit Suisse Private Banking Джон Прендергаст с времето все повече държави ще преминат към връзване на своите валути не към долара, а към кошница от ликвидни валути, включващата като минимум поне долар и евро. Експертът обръща внимание в този ред на мисли на опита на Русия, Кувейт и Сингапур, които вече ползват подобен подход.

При подобен отказ от ориентацията към долара ще последва и ребалансиране и диверсификация на валутните резерви на държавите в полза на еврото, британския паунд и други валути. Особена роля в новия валутен свят може да се отдаде на китайския юан, който при нарастване на ликвидността и гъвкавостта на курса може да представлява Азия в мултивалутния свят.

В световната икономика, според Credit Suisse, ще нараства ролята на държавата. На първо място това може да засяга протекционизма, но не само търговския, но и финансов и икономически. Правителствата ще се стремят да засилят контрола над финансовите операции, което е в атака на офшорното банкиране. Властите също така ще принудят промишлеността да се концентрират върху развитието на производството в собствените си държави, без да изнасят мощности в региони с евтина работна ръка.

Като цяло, както отбелязва ръководителят на изследователския отдел за частно банково обслужване в Credit Suisse във Великобритания Майкъл О'Съливан, се променя икономическата идеология на планетата. С времето светът може още по-ясно да бъде разделен на три глобални лагера - на англо-саксонската „Свобода" начело със САЩ, на европейското „Равенство" под лидерството на ЕС и на азиатското „Братство" със столица Пекин.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg