Д. Ранкова: Старото ръководство на КФН не е било безучастно

2646
Д. Ранкова: Старото ръководство на КФН не е било безучастно

„Това, което мога да кажа е, че старото ръководство на Комисията за финансов надзор не е стояло безучастно. Още в края на 2008 г. или началото на тази година предложихме пакет от мерки на БНБ и на Министерството на финансите, във връзка със ситуацията на капиталовия ни пазар." Това заяви специално за Profit.bg Димана Ранкова, бивш зам. председател на КФН, ръководещ Управление "Надзор на инвестиционната дейност".

Една такава мярка бе предложението чрез Българската банка за развитие да се направи интервенция на пазара, сподели тя. „Така че от наша страна имаше инициатива. Не знам до колко тези мерки се възприеха от ответните страни", посочи още Ранкова.

Тя допълни, че предвид ситуацията на пазара са наложени и по-строги правила за отчетност към инвестиционните посредници, договорните фондове и управляващите дружества, с цел превенция.

Екипът ни разбра, че бившият председател на Комисията за финансов надзор Апостол Апостолов се въздържа от коментар по създалия се прецедент - това, че доклада на надзорния орган не е приет от парламента. Прецедент е и обсъждането му в пленарна зала, като досега това е ставало в парламентарните комисии, научи още екипът ни.

Да припомним, че съпредседателят на Синята коалиция и лидер на ДСБ Иван Костов съобщи по-рано днес, че последствията от неприемането на доклада за дейността на Комисията за финансов надзор от народните представители е лоша оценка и основание да бъде сменено ръководството й.

Депутатът обвини КФН, че е трябвало да предупреди правителството и всички участници на този пазар за приближаващите опасности, но тя не го е направила. Следствие на това, много притежатели на акции, застрахованите в доброволните пенсионни фондове и други са понесли сериозни загуби.

На въпрос дали някой е спечелил от липсата на предупреждения и взети мерки, за да се получи този срив, Иван Костов отговори, че когато едни губят, други печелят, но той не бил прокуратура, за да разследва дали това е правено умишлено.

Печелившите от срива на борсата са хората, които са я напуснали точно преди кризата. БФБ няма да се възстанови и след 20 години. Аз съм притеснен за тази наша борса, каза той.

Според Костов обяснението на ръководството на надзорния орган, че загубите, като следствие от световната финансова криза, са неоснователни.

Изказването на Иван Костов за предупреждението буди въпроси сред пазарните участници, като например какво означава „надзорният орган да предупреди за надвисналата опасност" и защо подобни обвинения не са отправяни, когато балонът на борсата се надуваше и всички бяха в еуфория.

Други участници на пазара коментират, че прецедентът може да се обясни като атака срещу сегашното ръководство на Комисията за финансов надзор. Както вече стана ясно, с неприемането на доклада за дейността за 2008 г. Иван Костов и негови колеги поставиха оценка „слаб 2" на ръководството на КФН и е основание за неговата смяна.

Само да припомним обаче, че сегашното ръководство се различава от това през 2008 г. и бе избрано от НС през май.

Депутатите гласуваха на 21 май новия състав на КФН. За председател на надзора бе избран Петър Чобанов, който смени Апостол Апостолов.

На мястото на Димана Ранкова като заместник - председател и ръководещ Управление "Надзор на инвестиционната дейност" бе избрана Ралица Агайн. Тя зае поста по предложение на НДСВ.

Другите нови членове на ръководството на КФН са Емил Атанасов, ръководещ управление „Застрахователен надзор" и Проф. Нено Павлов, ръководещ управление „Осигурителен надзор".

Депутатите избраха Кирил Желев, Мариана Костадинова и Недим Генджев за членове на комисията.

Както вече споменахме, случващото се е прецедент и предстои да видим какво ще се случи оттук нататък.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg