Дългфлацията идва

1616
Дългфлацията идва

За реанимиране на икономиките централните банки и правителства разгърнаха широкомащабни програми за парична подкрепа. По-добре инфлация, отколкото още една Голяма депресия. Високата инфлация е възможна и поради друга една причина - тя обезценява дълга, а правителствата на развитите държави ги понатрупаха в последно време. Дефолт или инфлация - изборът е очевиден, се казва в докладът „Дългфлация" на Morgan Stanley, пише руският „Ведомости".

Сегашната криза постави под съмнение много от предишните изконни догми, разсъждава съавторът на доклада Спирос Андреопулос. Въпросът е - длъжни ли са централните банки (независими от правителствата институции) да водят проинфлационна политика, за да помогнат на властите да обезценят своите дългове и сега този въпрос не може да се отклони без дискусии.

Днес обемът държавен дълг е сравним с периода на световните войни - по време на Втората световна война държавният дълг на САЩ надвишава 100% от БВП. Тогава икономиката успява да реализира високи темпове на икономически растеж. Днес обаче „ерозията" на държавния дълг, посредством бърз икономически растеж, е малко вероятна, се посочва в доклада.

За държавите инфлацията е далеч по-предпочитана от дефолта - с нея те могат да се справят по-бързо и без загуба на статут, разсъждава Алексей Моисеев от Ренесанс капитал. Докато не се появят неопровержими доказателства за стабилно нарастване на цените (в Европа цари дефлация, а в САЩ ръстът на цените е далеч под очакванията на аналитиците) ще продължат програмите по изкупуване на ипотечни книжа.

Налице е рискът от повтаряне на рецесията през 2010 г. „Ето защо не смятаме да отменим стимулите така бързо", цитира Bloomberg управителят на ФЕД в Бостън Ерик Розенгрен.

BoE продължава с програмата за изкупуване на облигации за 175 млрд. лири. Правителството на Китай съобщи за удължаване на стимулиращите мерки, макар ръстът за година на БВП от 7.7% за деветмесечието да надвишава прогнозите на чиновниците.

Натрупването на парична маса рано или късно ще доведе до инфлация и балон на стоковите пазари, е уверен Моисеев, а това може да е предпоставка за нова криза. „Засега няма нищо, което би ни предпазило от подобен сценарий", смята още той.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg