Данните за безработицата повлякоха американските индекси

1111
Данните за безработицата повлякоха американските индекси

По време на сесията в четвъртък основните американски индекси отбелязаха загуби, като спадът беше разпален от притесненията, че повишаването на акциите е надминало темпа на възстановяване на икономиката.

Към това може да добавим и по-лошите от очакваните макроданни и понижените рейтинги на производителите на чипове, които допълнително направиха пробив в инвеститорския сентимент.

Dow Jones Industrial Average се понижи с 0.9% до 10,332.44. Широкият бенчмарк S&P 500 загуби 1.3% до 1,.94.90 пункта, докато технологичният Nasdaq падна с 36.32 пункта, или с 1.7% до 2.156.82.

Най-слабият компонент на Dow беше Intel Corp., като компанията се срина с 4.1%, след като беше обявен списък от осем производителя на чипове, на които беше понижен рейтинга от Bank of Merrill Lynch. Сред компонентите на Dow само три компании успяха да отбележат повишения Merck & Co, Wal-Мart Stores Inc. и Coca-Cola Co.

На икономическия фронт, слабите седмични резултати за броя на новоподадените молби за получаване на помощи при безработица сигнализираха, че възстановяването е вероятно да остане слабо през следващите месеци. Броят на новосъкратените работници, получаващи помощи е останал непроменен през последната седмица. В същото време той се задържа над нивото, което би индикирало, че икономиката създава нови работни места. Първоначалните молби са нараснали до 505 000 през последната седмица, като очакванията на анализаторите бяха за 503 000.

Индексът на водещите икономически индикатори, който се изготвя от Conference Board, се е повишил по-малко, отколкото бяха очакванията на анализаторите. Той предвижда активността, чрез измерване на потребителските очаквания, разрешителните за стоежи и други данни. През последния месец той се е повишил с 0.3%, което показва по-бавно, неравно възстановяване следващата година. Основна причина за спада в индекса е намаляване на потребителските очаквания, тъй като безработицата продължава да расте.

Някои от най-големите играчи от компютърната индустрия като IBM Corp., Intel Corp. Hewlett-Packard Co. оказаха голямо влияние върху Wall Street тази есен, като обявиха по-добри от очакваните печалби. За съжаление Dell Inc. не успя да се присъедини към тях. Компанията обяви 54% спад в нетните приходи и 15% спад в постъпленията за последното тримесечие, като и двата показателя са по-лоши от очакванията на анализаторите. Нетните приходи са намалели до 337 млн. долара или 17 цента на акция през последното тримесечие. Това в сравнение с 727 млн. долара или 37 цента на акция за същия период година по-рано.

В същото време Suntech Power Holding обяви 0.16 цента печалба на акция за третото тримесечие, двойно повече от очакванията на анализаторите за 8 цента печалба на акция, което е 100% над прогнозата. Приходите на Suntech са 473 млн долара, а анализаторите очакваха 426.6 млн долара. Въпреки това печалбата остава по-ниска от тази за същия период миналата година - тогава е била 25 цента на акция.

Доларът вчера отбеляза печалби, след като лошите данни за безработицата, накараха инвеститорите да търсят по-сигурни инвестиции. Някои анализатори заявиха, че слабото възстановяване може да сигнализира, че доларът ще се стабилизира срещу основните валути и ще прекъсне 8-месечния си спад. В следобедната търговия еврото падна до 1.4865 от 1.4940 за един долар. Покачването на долара беше и причината за спада в цената на петрола, контрактите с доставка декември се понижиха с 2.7% до 77.46 долара за барел.

Таня Атанасова, инвестиционен консултант, Global Markets Ltd. Използвани са публично достъпни източници на информация.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg