Делойт: Добри перспективи за енергийния сектор

1286
Делойт: Добри перспективи за енергийния сектор

Несигурността на глобалната икономика през 2008 г. и 2009 г. постави редица предизвикателства за предстоящата година пред пазара като цяло и пред производството на енергия в частност. „Вероятно през 2010 г. ще има редица предизвикателства повсеместно в индустрията „Енергетика и ресурси", но основното е ключовата роля на енергетиката за всеки индивид на тази планета", споделя Илиян Василев, Председател на Делойт България и Лидер на сектора „Енергетика и ресурси" за страната. „Без значение как точно ще започне възстановяването в сектора, става все по-ясно, че то ще мине под мотото „става от само себе си" допълва Питър Бомел, Лидер за сектора „Енергетика и ресурси" в глобален мащаб на Делойт.

Започва глобална промяна, но каква ли форма ще приема тя? Това може би е най-важният и сложен за отговор въпрос към енергийните компании. Много икономисти предвиждат възстановяване на два етапа ("W-shaped" recovery). Според този обрат, цялостното икономическо развитие ще изпита скромен растеж, но икономиката в отделни сегменти ще остане слаба.

Несигурността на глобалната икономика през 2008 г. и 2009 г. постави редица предизвикателства за предстоящата година пред енергийния пазар като цяло и пред производството на енергия в частност.

Въпреки икономическата рецесия и постиженията в областта на енергийната ефективност, очаква се енергийното потребление да нараства умерено годишно, средно с 1.6% до 2030 г., се казва още в доклад на Делойт. Основният двигател на тази растяща консумация е демографският ръст в Китай, Индия и други региони.

В развитите икономики, растящият жизнен стандарт води до употребата на все повече консумиращи електрическа енергия високотехнологични уреди. В същото време смяна в парадигмата на управление на климатичните промени, енергийното производство, разпределение и потребление, успех в повишаването на енергийната ефективност, новите енергоспестяващи технологии и утвърждаването на нови модели на управление на енергийните системи може да доведе до съществени ревизии в модела на нарастващо енергопотребление, особено в развитите страни.

През 2010 г. ще има усилена тенденция за промяна в поведенческия модел на населението в развитите икономики, насочена към консервация и спестяване на енергия. Енергийната ефективност, спрягана често като универсалното решение, ще се наложи от препоръчителна в задължителна. Липсата на достатъчно пазарни механизми и технологии за енергийна ефективност открива перспективи пред „форсираното внедряване" на енергоефективни технологии с помощта на позитивна държавна регулация.

Вероятно енергийните компании ще заемат по-активна позиция по въпроса за контрола на вредните емисии, като разработят собствена схема за контрол на въглеродни емисии с оглед спецификите на индустрията и в противодействие на опитите за частичен, а не за цялостен подход към проблема.

Според редица анализатори позитивната регулация, гарантираща приоритетно участие на енергийните компании в схеми за търговия с емисии, включително насърчаването на ресурсната диверсификация в посока на ВЕИ и енергийна ефективност ще намали разходите по привеждане в съответствие с новите стандарти за емисии.

В допълнение ще ограничи навлизането на спекулативен капитал в тези сектори, което може да дестабилизира пазара.

Вероятно газово-петролните компании, в това число международни (IOCs) и национални (NOCs), ще изпитат определени затруднения през предстоящата година. Очаква се интересът към сливания и придобивания в енергийния сектор да се активизира отново и да възвърне нивата си отпреди кризата до 2011 г.

Има вероятност електроенергийните компании също да изпитат затруднения. Най-важният от тях е свързан с възхода на „интелигентните мрежи", които имат потенциал буквално да осъществят революция в енергийния сектор като намалят от една страна консумацията на енергия с до 30% и от друга, нуждата от изграждане на нови заводи за производството на енергия.

Производството на възобновяема енергия вероятно ще се концентрира в два региона, които са синоним на изкопаеми горива - Близкият изток и Северна Африка. Географските и демографски условия там са подходящи за нов тип лидерство в областта на възобновяемата енергия.

Смяната в модела от децентрализирани към централизирани решения вероятно ще се засили в дългосрочен план, което ще позволи на компаниите да упражняват повече контрол върху особено сложни и скъпи енергийни проекти.

„Енергийни прогнози 2010" е първият доклад на Делойт от годишна поредица, посветена на перспективите пред индустрията „Енергетика и ресурси" във всичките й подсектори. Публикуван е в момент, когато много икономики, развити или развиващи се, излизат от една от най-тежките рецесии в последните 50 години. Докладът е разработен на база интервюта с клиенти, енергийни анализатори и старши експерти в областта от дружества-членове на Делойт.

Очаквайте видео материал от представянето на доклада „Енергийни прогнози 2010" на Делойт.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg