Десет причини създаването на еврото да се смята за глупава идея

3883
Десет причини създаването на еврото да се смята за глупава идея

Днес министърът на финансите Симеон Дянков коментира в интервю, че от Европа идват лоши новини и че до шест месеца е възможно еврото да изчезне. Същевременно журналистът от Time Олаф Джърсмен тръгна „по следите“ на единната валута, за да изброи десет причини, поради което еврото е един предварително обречен проект без шанс за оцеляване:

1. Никакъв механизъм за разрешаване на кризи.

Първите десет години на икономическа интеграция на Европа бяха успешни. На различни срещи на върха, лидерите си разпределиха изгодите. Но с кризата на еврото тази динамика се промени- сега трябва да се разпредели товарът, да се организира охрана, която да се заеме с болното дете- сценарий, за който никой не беше подготвен институционално и морално. Резултатът- караниците между европейските партньори придобиха мащаб, невиждан от 1957 г., когато бе подписан договорът в Рим.

2. Без пресечни точки.

С изключение на футбола и Евровизия, няма абсолютно нищо, около което европейците да могат да се обединят. Няма обща телевизия, вестници, да не говорим за общ език. В период „печеливш-печеливш“ това не беше никакъв проблем. Но с дълговата криза общественото мнение „ние срещу тях“ бързо се разпространи. Въпреки че кризата не облече Европа с дрипи, основните проблеми остават.

3. Езиковата бариера.

Защо централната банка на Германия или Европейската комисия през последните десет години не бяха в течение за мащабите на проблемите в Гърция и Португалия? Защото експертите зависеха от правителствата на страните за най-малката информация по въпроса. Те не говореха езика на тези страни, не четяха вестниците им и това помогна ситуацията да не стане ясна по-рано.

4. Доверието.

Един показателен пример- подправените цифри, на базата на които Гърция е приета в еврозоната. По-лошо- сега никакво поведение не може да внуши предварително доверие в партньорите.

5. Контролът.

Германия, Франция, Италия и Испания, които представляват три четвърти от икономиката на еврозоната, не са единствените виновници. Оказа се, че страна като Гърция, представляваща едва 2% от БВП на еврозоната, може да повлече целия Европейски съюз към дъното. С изключение на миниатюрни страни като Малта, всички страни могат взривят цялата система.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg