Десет шокиращи икономически прогнози за 2012 г.

5513
Десет шокиращи икономически прогнози за 2012 г.

Всяка година датската инвестиционна банка Saxo представя своите шокиращи предсказания за икономиката през следваща година. Някои от прогнозите, разбира се, не се сбъдват.

През 2010 г. Saxo Bank например уверяваше, че Apple ще купи Facebook. Всъщност резултатът на прогнозите на банката за 2011 г. е осем неверни в полза на две, които се сбъднаха. Златото наистина достигна 1 800 долара за тройунция, а лихвите по щатските държавни облигации паднаха под 3% през 2011 г.

„Концентрираме се на събития, вероятността от осъществяването на които е ниска, но все пак по-висока, отколкото смятат пазарите“, заявяват от Saxo.“Не акцентираме върху прогнози, а върху факторите, които инвеститорите да вземат предвид при създаване на портфейлите си“.

Ето с какво ще ни шокира банката в прогнозите си за 2012 г.:

1.Компанията Apple ще загуби в конкуренцията си с Google, Amazon, Microsoft/Nokia и Samsung. В резултат акциите й ще поевтинеят два пъти спрямо пазарната им цена през 2011 г.

2.Кризата в еврозоната няма да бъде решена и около средата на годината фондовите пазари ще рухнат с 25% за много кратко време. Политиците в Еврозоната ще се принудят да удължат банковата ваканция, да затворят банките и европейските борси за седмица, а може и повече.

3.В началото на годинатав САЩ ще обявят нов кандидат-президент. Виновен за това ще е Барак Обама, който за три години не постигна съществени промени. Тайнствен кандидат ще получи 38% от гласовете през ноември.

4. В Австралия ще започне рецесия. Търсенето в основния сектор в износа на страната- добивния, рязко ще спадне, а набиращата сила от пет години криза на имотния пазар най-накрая ще се разрази. Това ще има тежки последствия за целия Азиатско-тихоокеански регион

5. Петдесет европейски банки ще бъдат национализирани. Заради новите изисквания за капиталовата адекватност, много банки ще започнат да продават финансови активи, но няма да има купувачи. Така над 50 кредитни организации ще преминат под контрола на правителствата, а някои от известните банкови имена ще изчезнат.

6.Швеция и Норвегия ще станат новите финансови убежища. Бившият тих пристан в Европа- Швейцария, ще девалвира валутата си, поради което инвестиционните мениджъри ще трябва да търсят нови алтернативи. Държавните облигации на двете скандинавски страни при тези условия ще станат суперпопулярни.

7. Швейцарският франк ще победи еврото. През 2012 г. Националната банка на Швейцария ще предприеме мерки, така че курсът евро/франк да се изстреля към 1.50. Това ще бъде направено, за да спрат да се влошават фундаменталните показатели на страната, особено тези, свързани с експорта.

8. Курсът на долара спрямо китайския юан ще се увеличи с 10%. За да избегне рецесия, Китай ще се протече на помощ на експортния си сектор и ще понижи курса на юана.

9.Индексът Baltic Dry Index, който отразява промените в международните цени за морски превози на основни суровини,ще скочи със 100%. Това ще се случи заради растящите цени на желязната руда.

10. Пшеницата ще поскъпне двойно заради лошото време.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

violeta todorova
# 0
10:05 | 6 May 2012
ujas nakade varvi sveta
Maralynn
# 1
08:01 | 22 January 2012
Ppl like you get all the bairns. I just get to say thanks for he answer.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...