Deutsche Bank и UBS предсказват най-добро представяне за S&P от 26 г. насам

1204
Deutsche Bank AG, Lehman Brothers Holdings Inc. и UBS AG прогнозират, че през втората половина на годината индексът Standard & Poor's 500 ще отчете най-големия си ръст в последните 26 години, пише Bloomberg. Това обаче няма да се случи, ако съдим по историята.

Индексът S&P 500 ще добави 18% до следващия януари, според прогнозите на 10 щатски стратези, интервюирани от Bloomberg. Прогнозите се базират основно на това, че печалбите на компаниите ще скочат с 50% през четвъртото тримесечие, след като бележеха спад през последната година.

Дори и това да се случи, може да се окаже недостатъчно. През 2001 г. - последният път, когато печалбите паднаха толкова много, след това трябваше да се покачват в три последователни тримесечия преди цените на акциите да тръгнат стабилно нагоре.

S&P 500 загуби 1.2% миналата седмица, затваряйки на 1.262.90 пункта - само на един процентен пункт от навлизане в мечи пазар, след като индексът се свлече с почти 20% от върховото си ниво през миналия октомври.

Основаваща се на цената на затваряне от 1.280 пункта на 30 юни, прогнозата за достигане на 1.515 пункта до края на годината би означавала най-голямото рали през втората половина на годината, откакто Роналд Рейгън бе на власт през 1982 г.

Стратезите от Deutsche Bank, Lehman Brothers и UBS са най-оптимистични в прогнозите си и очакват индексът да достигне рекордни стойности през второто полугодие. Бинки Чада от Deutsche Bank прогнозира ниво от 1.650 пункта в края на годината, което би представлявало увеличение от 29%, в сравнение с нивото на затваряне на 30 юни.

Иан Скот от Lehman предвижда скок от 27% до 1,630 пункта, докато Дейвид David Bianco от UBS казва, че индексът ще се покачи най-малко с 25%.

В началото на годината стратезите казаха на клиентите да очакват увеличение S&P 500 да добави 11% през годината до 1.634 пункта. Индексът обаче е загубил 14% от началото на годината досега.

Дори и печалбите на компаниите да се възстановят, цените на акциите могат да паднат, както се случи при последната рецесия. Индексът S&P 500 загуби 13% през петте тримесечие, в които печалбите на компаниите падаха между 2001 и 2002 г. В последните три четвърти на 2002 г., когато печалбите нарастваха отново, индексът се срина с още 23%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg