Deutsche Bank обещава криза

2143
Deutsche Bank обещава криза

Индексът на финансовите условия FCI падна в края на юни до минус 1.82 пункта, като вече преодоля половината от пътя си до минимума (-3.4) около краха на Lehman Brothers, когато никога досега пазарът не е бил толкова парализиран, се казва в изследване на Deutsche Bank, цитирано от руският ежедневник „Ведомости".

Индексът, който се състои от 45 индикатора (доходност на щатски ДЦК, цени на активи, показател за кредитиране), бе разработен през 2010 г. от икономистите на Deutsche Bank, Goldman Sachs, университетите на Ню Йорк, Колумбия и Принстън за определяне циркулацията на парите между финансовия пазар и реалната икономиката.

„Може да се каже, че това е индикатор на финансовия шок", поясняват създателите му. Индексът се снижава от втората половина на миналата година. „Очакваме, че ще започне да расте, когато намалее напрежението в Европа", коментира главният икономист на Deutsche Bank Питер Хупер.


Напрежението на финансовия пазар е провокирано от дълговата криза в Европа и означава, че рисковете за икономиката се увеличават, пише аналитикът от Deutsche Bank. Ден по-рано ФЕД запази диапазона на базовия лихвен процент в 0-0.25%. Запитване на Bloomberg сред аналитици сочи, че пазарът не очаква промяна по-рано от 2011 г.

Изпреварващият индекс на Economic Cycle Research Institute се понижава втора седмица подред, като отразява влошаващата се перспектива пред икономиката на САЩ. На американците им е нужно все повече време в намирането на работа (34.4 седмици, при 33 за април), потребителите (около 70% от икономиката) са без средства, корпорациите не могат да пристъпят към нови назначения без ръст на потреблението, разсъждава професорът от Калифорнийския университет в Бъркли Робърт Райх на своя блог.

Засега икономиката е предпазена от втора рецесия благодарение на антикризисните разходи, почти нулевите лихви и други стимулиращи мерки, пресмята Райх, но „скоро тези стимули ще се изчерпат и отново ще сме заплашени от рецесия".

Разстоянието между богатия Север и бедния Юг в ЕС ще се увеличи допълнително, прогнозират от E&Y. Гърция, Испания и Португалия не се очаква да се върнат на пред-кризисните си нива на икономическа дейност чак до 2014 г.

В редовния си доклад за еврозоната от компанията дори заявяват следното: „Южните страни се изправят не само пред перспективата за една или две слаби години, но пред реалността за продължителен период на много нисък, и дори негативен ръст“.

От своя страна държави като Германия и Холандия имат наистина високо конкурентоспособни икономики, които след години на възходящ ръст в производителността на труда и нормално увеличение на заплатите, са в добра позиция да се възползват от предимствата на едно стабилно глобално възстановяване.

Второ, независимо че е значителна, финансовата корекция, която е необходима на Севера, е в рамките на нормалното, и правителствата могат да продължат своите мерки по намаляване на дефицита, без да затормозят значително икономическия растеж.

Барак Обама, в писмо до лидерите на Г20, която среща се открива утре в Торонто, призова Германия към подкрепа на вътрешното потребление, т.е. да не бърза със свиването на дефицита. Канцлерът на Германия Ангела Меркел отклони призива в интервю за WSJ, като заяви, че с помощта на антикризисния фонд еврозоната успя да купи известно време.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg