Дизелът най-скъп спрямо бензина от 15 години

1054
Дизелът най-скъп спрямо бензина от 15 години

Да караш дизелов автомобил ти излиза по-евтино? Това вече е мит. Дизеловото гориво, като най-използваното транспортно гориво в света, се търгува с най-голямата си премия спрямо бензина от петнадесет години насам.

Невъзможността на рафинериите по света да произвеждат достатъчно от горивото, използвано от всички камиони в света, на фона на растящото му потребление от развиващите се страни, води до това дизелът да изпреварва значително по цени бензина.

Той се продава по 145 долара за тон или с 14% повече от цената на бензина. Китай вече забрани износа на дизелово гориво, докато страните от Близкия Изток повишават неговия внос.

Всичко това вече принуждава някои от големите компании, ползващи дизел, като например мини в Австралия и Чили, да преминават към производство на енергия от генератори, ползващи алтернативни горива.

Анализатори прогнозират, че в момента потреблението на дизелово гориво се повишава с изпреварващи темпове, като това се очаква да се запази като тенденция през следващите пет години.

Потреблението му от развиващите се страни нараства с около 2% през тази година, или 200 000 барела на ден, докато това на бензина в САЩ регистрира първия си спад на потребление от 1991 г. насам, според Merrill Lynch & Co.

Близо 43% от бензина се потребява в САЩ, а високите цени на суровината ограничават използването му.

Вярно е, че автомобилите на дизелово гориво са по-икономични от бензиновите, но на фона на тенденцията дизелът да изпреварва по цени бензина, това предимство до голяма степен се неутрализира.

Очаква се до края на годината цената на "премийния дизел" да възлиза на над 190 долара за тон или с около 31% над тази на бензина.

И ако потреблението на бензин може да се каже, че е значително по-чувствително към изменението в цената, то това на дизела не е толкова, на фона на факта, че се ползва предимно от транспортни компании, които го включват към разходите си.

Все повече рафинерии се очаква да повишат производствения капацитет на дизел, на фона на растящото му търсене, прогнозират още специалисти, цитирани от финансовото издание Bloomberg.

С ускорени темпове се повишава търсенето му в страните от Европа, където то е предпочитано от потребителите гориво. На Стария континент търсенето се повишава с 4.4% на годишна база.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg