Днешната криза на финансовите пазари можеше да бъде предотвратена

612
Днешната криза на финансовите пазари можеше да бъде предотвратена

Днешната криза на финансовите пазари можеше да бъде предотвратена, заяви в интервю за „Ведомости” генералният директор на „J. P. Morgan Chase” Джейми Даймън.

Когато генералният директор на „J. P. Morgan Chase” Джейми Даймън заявява, че днешната криза не е проблем за неговата банка, си струва да му повярваме. Та нали докато конкурентите се опитваха да се справят със своите проблеми, „J. P. Morgan Chase” решаваше чуждите, а именно купи близката до банкрут банка „Bear Stearns” за 1.4 милиарда долара. Безспорно, сделката ще влезе в историята. Кой знае, дали американската финансова система щеше да устои, ако не се бе намерил купувач на „Bear Stearns”, пита риторично „Ведомости”.

На въпрос на водещото руско бизнес издание, дали кризата е била неочаквана за него, Джейми Даймън отговаря, че „кризи от различен вид се случват на всеки 5-7 години, това е нормално следствие от цикличността на икономиката, така, че едва ли самата криза се е превърнала в голяма изненада”.

 „В днешната ситуация определящо влияние имаха два фактора – конюнктурата на пазара, преди всичко балона на пазара на недвижимост, и прекалено високото равнище на дългова натовареност, която компаниите и финансовите институции вече не можаха да поддържат”, обяснява банкерът.

Той смята, че по принцип кризата е могла да бъде предотвратена, но „когато регулаторите са започнали да предприемат мерки, вече е било твърде късно”. На въпрос на „Ведомости” какво е могло да бъде направено Джейми Даймън е категоричен: „На първо място редица стъпки за подобряване на регулирането на ипотечния бизнес. Необходима бе по-консервативна политика от гледна точка на управлението на рисковете и дълговото бреме, включително и за банките”.

Той заяви, че днешната криза има две съставни части. „Първата, свързана с големите отписвания, а също така привличането на нов капитал от големите банки чрез извънредното емитиране на акции, продължава още, но може постепенно да затихне до края на годината. Втората, по-сериозна част, е свързана с общия икономически спад, включително и в САЩ, който тепърва набира сила”, уточни Даймън.

Той заяви, че „трудно може да се предскаже” колко ще продължи кризата и как тя ще повлияе на финансовия сектор. Но финансистът е сигурен, че „даже ако рецесията се окаже продължителна, „J. P. Morgan” е готов по най-добрия начин за нея”.

Коментирайки друг важен проблем – инфлацията и интервенционните политики на централните банки на различни страни, Даймън заяви, че „сама по себе си намесата на централните банки не носи такива негативни последици”. „Съществува друг проблем – правителствата, които в течение на много години провеждат политика, водеща до инфлация, а сега започват да се оплакват”, смята банкерът. Той призова за ограничаване на държавните разходи и субсидии, и към умереност. „На никой не му харесва, когато трябва да плаща повече, но никой не възразява да получава повече. Бързо решение на този проблем няма”, категоричен е влиятелният финансист.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg