Добри перспективи пред среброто след спада му от последните месеци

1021
Добри перспективи пред среброто след спада му от последните месеци

След продължилия близо шест месеца спад в цената на среброто, поради несигурността на световните финансови пазари, ценният метал може да е в началото на обръщане на тренда, коментират пазарни специалисти.

От началото на годината цената на среброто е загубила близо 7% от стойността си до ниво малко над 12 долара за тройунция, след пика си през февруари, когато почти достигна психологическите 15 долара за тройунция.

Цената на среброто, макар и до голяма степен обвързана с тази на златото, е значително по-волатилна и се подчинява и на редица други фактори.

Освен че, се счита за благороден, металът е използван широко и в индустрията, поради което посоката на икономиката е предопределяща за него, освен функцията му като "хеджиращ инструмент" срещу инфлацията.

В същото време, за разлика от златото, среброто се търгува в значително по-малки по обем количества, което предопределя и силната му волатилност.

Нестабилността на световните финансови пазари през последните няколо седмици, продиктувана от опасенията за ипотечния пазар в САЩ, до голяма степен предопредели слабостта при цените на златото и среброто.

Несигурността обаче има и друго лице, а именно пренасочване на част от фондовете на инвеститорите към активи, смятащи се за алтернативни на фондовите пазари, част от които е и среброто.

Някои анализатори коментират, че цената му има потенциал за по-нататъшно силно поскъпване, като тези на повечето от металите са се утроили през последните няколко години, докато цената на среброто е нараснала едва два пъти.

Цените на повечето метали се движат в унисон с развитието на световната икономика и всяка нейна слабост води до понижението им. Цената на златото и среброто обаче, до голяма степен се предопределя от инфлацията, както и движението на щатската спрямо останалите основни валути.

С нарастване на очакванията за постепенно понижение на лихвите в САЩ към края на годината, долара усеща низходящ натиск спрямо останалите основни валути, което безспорно предоппределя и добри перспективи за цената на златото и среброто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...