Докато Европа се тревожи за Гърция, губи от поглед източноевропейците

1361
Докато Европа се тревожи за Гърция, губи от поглед източноевропейците

Докато Европа се тревожи за Гърция, източната част на континента е под заплахата да загуби придобивките си от последните двайсет години, пише Die Presse,цитиран от БНР. Предупреждението идва от новия шеф на Европейската банка за възстановяване и развитие Сума Чакрабарти и се основава на няколко факта.

Икономическият растеж на Изток е намалял повече от два пъти след началото на кризата.

От средата на миналата година западните банки са изтеглили от региона 55 милиарда евро. Инвестициите са недостатъчно, безработицата е висока, някои страни са пред рецесия.


Разбира се, има проблясъци като Полша и Турция - големи държави, които могат да се задържат срещу течението.

Малки държави обаче като България, Сърбия, Македония и Албания са застрашени от назряващия банкрут на Гърция. В много от тях гръцки банки държат 30 процента от финансовия сектор. Затова Европейската банка за възстановяване и развитие, Европейската инвестиционна банка и Световната банка искат да ги подпомогнат с 30 милиарда евро.

"Парите обаче са само част от отговора", твърди Чакрабарти.

Според него сривът на търсенето на Запад трябва да преориентира източноевропейците към подновяване на старите икономически връзки с Азия и Северна Африка.

Само по този начин някогашният бум ще се върне.

Това може да стане ако не след три, то поне след пет или седем години, тъй като намаляването на заплатите в резултат на кризата е направило много източноевропейски страни по-конкурентоспособни.

Дилемата пред предприемачите дали да произвеждат в България или в Китай днес е по-голяма отпреди.

Много избират България и не без причина: нивото на заплатите не е съществено по-високо от това в Народната република, западноевропейските пазари са наблизо и работниците са добре обучени, твърди шефът на Европейската банка за възстановяване и развитие, цитиран от вестник Die Presse.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Giceli
# 0
01:12 | 8 December 2012
You got to push it-this esesnital info that is!
Nuff
# 1
21:12 | 6 December 2012
What a neat article. I had no iniknlg.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg