Домакинствата получиха 317 млн. лв. доход от лихви през Q1

1179
Домакинствата получиха 317 млн. лв. доход от лихви през Q1

Финансовото богатство на домакинствата се увеличава с 3.4 млрд. лв. за година, достигайки 36.4 млрд. лв. към края на март 2010 г., информират от Industry Watch, които разпространиха сред своите абонати доклада си „Лични активи в България: Финансово богатство и пазар на жилища".

Финансовите активи на населението нарастват с 10% годишно, както поради повишената склонност на домакинствата да спестяват, така и поради начислените лихви върху банковите депозити. Паралелно с натрупването на нови спестявания българите са изплатили 30% от краткосрочните дългове към лизингови дружества и компании за бързo кредитиране.

Почти 68% от домакинските спестявания са вложени в търговските банки под формата на депозити. През първото тримесечие на 2010 г. домакинствата са получили доход от лихви върху своите влогове в размер на 317 млн. лв. Плавното понижаване на лихвените проценти по депозитите, в съчетание с покачването на инфлацията постепенно ще намали стимулите за спестяване.

Жилищата продължиха да се обезценяват, въпреки че темповете на спад постепенно се забавят.

Жилищните заеми нарастват с 7% през април 2010 г. спрямо април 2009 г., като лихвите по ипотечните кредити в лева намаляват осезаемо - с 1 процентен пункт в рамките на последните 6 месеца. Нещо повече, ножицата между лихвените нива по левови и еврови заеми се свива значително през първата половина на 2010 г.

Една средна месечна заплата е достатъчна за закупуване на 0.65 кв. метра жилищна площ. Жилищата стават по-достъпни за домакинства, чиито доходи не са били засегнати от влиянието на кризата.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Mirko
# 0
17:06 | 9 June 2010
АРЕ СЯ, ПАК ДОМАКИНСТВАТА. ПАК НИ БАЛАМОСВАТ. ТОВА СА ШЕФОВЕТЕ НА БАНКИ И ДРУГИ "ИГРАЧИ" ТЕГЛЯТ ЕВТИН РЕСУРС ОТ ЧУЖБИНА. НАПРИМЕР ОТ ГЕРМАНИЯ НА 2% И ЧРЕЗ ПОДТАВЕНИ ЛИЦА У НАС НА 7%. ТОВА СЕ КАЗВА БЕЗРИСКОВА ПЕЧАЛБА, ПАК НА НАШ ГРЪБ. ЗАЩО МИСЛИТЕ, ЧЕ СА ВИСОКИ ЛИХВИТЕ ПО ДЕПОЗИТИ? ХА ХА, ЗАГРЯХТЕ ЛИ. АЗ НЕ ПОЗНАВАМ МНОГО ХОРА С ДЕПОЗИТИ. КАМО ЛИ 40 - 50 МИЛИАРДА. АРЕ СЯ. СЪДИИ, ПРОКУРОРИ, ДАНЪЧНИ, МИТНИЧАРИ И ДРУГА ПОДКУПНА СГАН ИМА ГОЛЕМИ ДЕПОЗИТИ.
Мосю Льоклер
# 1
16:06 | 9 June 2010
ООО Индъстри Коч, кво праите бе, пак ли анализчета?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg