Дж. Поулсън: Пазарите са по-малко рискови от това, което се смята

769
Дж. Поулсън: Пазарите са по-малко рискови от това, което се смята

След една изключително волатилна година за щатския индекс S&P 500, като разликата между най-ниската и най-високата му стойност бе в размер на 27%, той е на нивата си от този период от миналата година.

Усещането, че пазарът е „по-луд“ от всякога е правилно, според анализатора Джим Поулсън, главен стратег в Wells Capital Management, дал интервю за финансовото издание Yahoo! Finance.

Дневната волатилност и флуктоации на индекса е невиждана от Голямата депресия насам, коментира още Поулсън.

Това постявя трейдърите, разчитащи на дневната търговия на по-голям от всякога риск. Въпреки това обаче, волатилността за един по-дълъг период от време не е по-различна от тази през последните години, коментира още Поулсън.

Това кара специалиста да заключи, че дългосрочното инвестиране е по-малко опасно в сравнение с дейтрейдънга.

Проблемът е, че шумът и голямата активност в краткосрочен план затъмняват дългосрочния хоризонт пред инвеститорите, което пък от своя страна, ги прави по-малко склонни към риск.

Много положителни неща са се случили през времето, в което индексът на практика не се е променил за последната една година, допълни Поулсън, като посочва, че финансовите оценки на пазара са на една трета от същите през 1998 година.

Това се дължи на консолидация на ръста на пазара между 1982-2007 година, като това е направило пазара относително по-евтин.

„Бичите пазари не се отличават с липса на проблеми“, допълва той, като в много случаи те се появяват, когато страхът е много повече от необходимото и реалното състояние на икономиките.

И докато времето ще покаже, дали най-големите страхове на инвеститорите ще се материализират, то Поулсън смята, че вземането на решения от инвеститорите не бива да е следствие на заглавията в медиите.

„Подсигурете се да имате дългосрочни алокации в активи и да не ги нарушавате“, съветва Поулсън. За по-емоционалните инвеститори Поулсън препоръчва да преглеждат сметките си веднъж месечно.

Автор: Теодор Минчев

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg