Джон Хюсман: Рецесията, която идва, е бумеранг на кризата от 2008-а

2270
Джон Хюсман: Рецесията, която идва, е бумеранг на кризата от 2008-а

В последното си писмо към инвеститорите, портфолио мениджърът Джон Хюсман смята, че рецесията в щатската икономика е вече факт.

„Според анализите щатската икономика в момента влиза в рецесия. Не през следващата година или в края на тази, а сега. Очакваме това да стане по-видимо с изнасяните макроданни през следващите няколко месеца.

Налице е непрекъснат процес на отричане на това и всички лоши данни се обясняват като момент на отклонение от позитивната тенденция, а всички положителни данни се приемат с ентусиазъм. До голяма степен рецесията, която се връща, е бумеранг от кризата, която наблюдавахме преди няколко години и която бе най-голямата от Голямата депресия“, коментира анализаторът пред финансовото издание Business Insider.

Веригата от събития, довели до кризата, най-общо може да се обобщи така:

„Финансовата дерегулация и монетарната небрежност доведоха до балон при имотите в САЩ. Този балон инициира кредитна криза вследствие на невъзможността на пазара да се справи с лошите кредити. Това, от своя страна, доведе до глобална рецесия. Последствията от последната са правителствен дефицит в САЩ и останалата част от света. Това пък доведе до валутни конфликти и предприемане на фискални политики в Европа. Това инициира европейска рецесия и кредитна криза, която най-вероятно ще доведе до възобновяване на световната рецесия.

На практика, причината да се влезе в нова рецесия, е това, че не са преодолени проблемите, довели до предходната. Това прави световната икономика отворена към нови шокове след рецесията.

Цяла серия от погрешни решения доведе до разстройването на финансовите пазари“, смята Хюсман.


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg