Експат Компас: Перспективите пред борда се влошават

1414
Експат Компас: Перспективите пред борда се влошават

"В третия брой на Експат Компас отново преместваме наляво стрелката на Експат наблюдателя на валутния борд, т.е. в нeгативна посока", се чете в най-новия брой на икономическия бюлетин.

Преди два месеца причината за влошаването на индикатора бе високият бюджетен дефицит през януари и февруари. Този път има две причини. Първо, правителството изостави приоритета за присъединяването към ERM ІІ и еврозоната. Второ, кабинетът изготви промени в Бюджет 2010, за да позволи значително по-голям дефицит и по-малък фискален резерв.

Според създателите на бюлетина от Експат необходимите сериозни разходни ограничения няма да се случат, с някои позитивни, но незначителни изключения.

Все още няма непосредствена опасност за стабилността на валутния борд, смятат оттам. Страната може да оцелее без сериозни реформи и с фиксиран курс на лева към еврото, като изяде резервите си и/или вземе нови заеми.

„По-притеснени сме от липсата на политическа воля да се започнат непопулярни, но необходими реформи в пенсионната система и в здравеопазването, както и от липсата на приватизационни и концесионни сделки", се чете в бюлетина.

Картината на икономиката не е впечатляваща. Имаше някои позитивни знаци в увеличението на износа, индустриалното производство и безработицата. Бюджетните цифри бяха по-добри през вторите два месеца, което би трябвало да се счита за успех. Но България все още е в дълбока рецесия и няма приток на преки чуждестранни инвестиции.

Както вече стана въпрос от Експат преместиха стрелката на компаса още наляво, като перспективата е следната: влошава се по-бързо от очакваното.

„Когато публикувахме за първи път Експат Компас на 4 февруари, имаше критични коментари защо не сме дали три зелени плюсчета на подкрепата на правителството към валутния борд и защо сме сложили един червен минус и коментар „Не особено" на подкрепата на европейските институции. Също така ни попитаха защо Европейскта комисия изобщо е спомената, след като тя не би трябвало да има нищо общо с еврозоната. Не се съгласихме, защото смятаме, че дали държавата заслужава да е в еврозоната е и политическо решение - вижте Гърция", пише в третия брой на бюлетина.

„Априлските събития обясняват нашата предпазливост. Българското правителство ревизира бюджетния дефицит за 2009 г. от -1.9% на -3.9% с натрупване (дефицитът на кешова основа е много по-нисък, -0.8%, което е най-ниско в ЕС) и учудващо изостави амбициите си да преследва скорошно влизане в ERM ІІ и еврозоната", коментират авторите. „Затова отнемаме един от плюсовете. Като резултат от гръцката криза ЕЦБ има по-спешни приоритети от приемането на България в ERM ІІ и по-късно в еврозоната. Затова добавяме втори минус там".

Теми

1. Политически въпроси 

ВъпросСтарНовКоментар
Правителството подкрепя ли валутния борд?+++Да, но по-малко
Централната банка подкрепя ли валутния борд?++++++Да, абсолютно
ЕК, ЕЦБ подкрепят ли България за присъединяването й към ERMII и еврозоната?---Не, особено

2. Бюджетен дълг 

ВъпросСтарНовКоментар
Бюджетен баланс----Дефицит, покачва се много бързо
Бюджетни разходи----Прекомерни
Държавен дълг++++++Много нисък
Чуждестранни задължения на частния сектор----Високи
Фискален резерв+--Очаква се да намалява още

3. Въпроси, свързани с икономическия цикъл 

ВъпросСтарНовКоментар
Растеж на БВП----Рецесия
Инфлация++++++Ниска
Безработица--Стабилна, падаща сезонно
Здраве/Стабилност на банковата система++Добро, но влошаващо се

4. Външни баланси 

ВъпросСтарНовКоментар
Дефицит по текущата сметка, търговски дефицит--Висок, но понижаващ се
ПЧИ+---Негативни – за пръв път
Приходи от международен туризъм++Сравнително високи
Валутни резерви++++Високи

Икономическият бюлетин Експат Компас излиза веднъж на два месеца.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg