Енергийната зависимост на страната ни възлиза на 46.2% през 2006 година

668
Енергийната зависимост на страната ни възлиза на 46.2% през 2006 година

Потреблението на енергия в България се е повишило с 2.8% през 2006 година в сравнение с предходната такава до ниво от 20.5 млн. тона петролни еквиваленти, сочат данни на Евростат, публикувани днес.

Нетният внос на енергийни ресурси у нас е възлизал на 9.5 млн. тона за посочената година, което прави енергийната зависимост на страната ни в размер на 46.2%, което е под средното за страните от ЕС в размер на 53.8%.

Сред страните членки на ЕС потреблението на енергия за 2006 година е възлязло на 1.825 млн. тона петролен еквивалент, което е било същото в сравнение с предходната година,

В същото време производството на енергийни ресурси се е понижило с 2.3% до 871 млн. тона петролен еквивалент.

За да се компенсира това понижение нетният внос на енергийни суровини се е повишил с 2.4% за 2006 година в сравнение с предходната.

Енергийната зависимост на страните от ЕС се е повишила до 54% за 2006 година, в сравнение с 53% година по-рано.

За периода между 1997 и 2006 година, енергийното производство се е понижило с 9%, докато за същия период потреблението е нараснало с 7%. Нетния внос на енергийни суровини се е повишил с 29%.

За сравнение през 1997 година енергийната зависимост на страните на "стария континент" е била в размер на едва 45%.

С най-голяма енергийна зависимост от над 90% в ЕС са Кипър, Малта, Люксембург и Ирландия, според данните на Евростат.

Най-голямо повишение на потреблението на енергийни суровини е било регистрирано във Финландия, където то се е повишило с 9.1% през 2006 година в сравнение с предходната. Най-голямо понижение този показател е отбелязал в Малта от 6.4%.

За петте най-големи потребители в ЕС, които сумарно потребяват около две трети от суровините, ръстът на потреблението през 2006 година е възлязло на 0.5%.

Най-независимите от внос страни са били Полша, Великобритания, Чехия и Румъния. Дания е нетен износител на енергия и поради тази причина енергийната й зависимост е била отрицателна величина в размер на 37%.

Ядрената енергия и твърдите горива са формирали около половината от произведените енергийни ресурси в ЕС.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg