Ентусиазмът на фондовия пазар спрян насред полет

729
Ентусиазмът на фондовия пазар спрян насред полет

Пазарът стартира първия ден от работната седмица с нов пристъп на ентусиазъм, но към края на търговската сесия бенчмарк индексите рязко се приземиха. Виновник за обрата в настроението бе слухът, че кредитната агенция Standard & Poor’s ще преразгледа оценките си за всички държави от еврозоната, в резултат на което можем да очакваме понижение на рейтинга на някои от тях.

Говорител на Standard & Poor’s отказа да коментира информацията, но според запознати, сред застрашените нации са лидерите на Стария континент Германия и Франция, които могат да загубят своя ААА кредитен рейтинг. В списъка с евентуалните жертви влизат и Холандия, Австрия, Финландия, и Люксембург.

Новината, макар и непотвърдена, потуши оптимизма за бъдещето на Европа. По-рано през деня фондовите индекси бяха на път да ознаменуват пореден ден със значителен напредък, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози заявиха, че са постигнали споразумение за нова фискална програма за еврозоната, която ще предложат на срещата на върха в Брюксел в края на седмицата.

Немското правителство обяви още, че не възразява Bundesbank да се включи в плана за спасяване на Стария континент, като отпуска заеми на Международния валутен фонд, който да ги пренасочва към най-закъсалите държави, поделящи обединената валута.

Инвеститорите аплодираха и предложения от новия италиански премиер Марио Монти пакет мерки за съкращаване на бюджетните разходи и стимулиране на ръста в размер на 30 млрд. евро.

Стоплен от надеждата, че европейските лидери са осъзнали сериозността на заплашващата ги
опасност, пазарът пренебрегна разочароващата статистика, че секторът на услугите в САЩ забавя ръста си през ноември. Индексът на The Institute for Supply Management падна до 52 пункта спрямо 52.9 месец по-рано.

В крайна сметка денят приключи на позитивна територия, като в последните минути от сесията пазарът дори успя донякъде да преглътне новината за евентуално понижаване на кредитния рейтинг на страни от еврозоната и се опита да навакса загубеното, но се размина с постигнатите по-рано нива.

Сред най-силно представилите се индустрии в понеделник бяха финансите, като компонентата на Standard & Poor’s 500, следяща сектора, се покачи с 2.1%, а KBW Bank Index скочи с 2.7 на сто, като 23 от общо 24-те позиции, включени в показателя, отбелязаха повишение. Акциите на JPMorgan поскъпнаха с 3.7% до $33.51, на Bank of America – с 2.7% до $5.79, а на Citigroup Inc. – с 5.9% до $29.83.

Инвеститорите се довериха и на технологиите и енергетиката, които напреднаха с по над 1.1%. Morgan Stanley Cyclical Index, който следи представянето на компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, добави 1.6 на сто към стойността си, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, се покачи с 1.5%.

Животозастрахователят MetLife зарадва пазара като обяви, че оперативните печалби за следващата година, с изключение на някои инвестиционни резултати, ще навлязат в диапазона между $4.80 и $5.20 на акция. Анализатори предвиждаха средно около $5.08 на акция, и котировките по позицията скочиха с 3.7% до $32.92.

Медийният гигант Gannett, собственик на вестници, сред които и USA Today, отбеляза най-значимото си поскъпване от септември 2009 г. насам. Котировките се вдигнаха с 10% до $13.13, след като Lazard Capital Markets повишиха оценката си за компанията, позовавайки се на вероятността за повишаване на дивидента.

Най-големият производител на софтуер за управление на бизнеса SAP AG се съгласиха да заплатят $3.4 млрд. за SuccessFactors Inc. С придобиването на дружеството, SAP се надяват да засилят присъствието си в областта на изчисленията в облак и хвърлиха ръкавицата на конкурента си Oracle Corp.

Новината за сделката подкрепи книжата и на други представители на технологичния сектор. Taleo скочиха с близо 20% до $39.50, след като BMO Capital Markets повишиха оценката си за компанията, заявявайки, че е много вероятно Oracle да излязат с оферта за придобиване на дружеството. Concur Technologies също поскъпнаха с 11% до $52.05.

Най-големият въздушен превозвач в света Fedex, чието представяне се счита за мерило за икономическото развитие, се покачи с 1.3% до $83.20. Спедиторът обяви, че ще повиши цените в звената си FedEx Ground и FedEx Home Delivery със средно 4.9%, започвайки от началото на 2012 г.

Макар че се размина с постигнатите по-рано максимални нива, пазарът приключи деня на позитивна територия. Dow Jones Industrial Average добави 78.41 пункта към стойността си, или 0.7%, до 12,097.83. Standard & Poor's 500 се вдигна с едно на сто до 1,257.08. Технологично ориентираният Nasdaq Composite регистрира най-силен напредък – с 1.1% до 2655.76 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg