ЕС: Ядрената енергетика - ключ за решаване на енергийните проблеми

1135
ЕС: Ядрената енергетика - ключ за решаване на енергийните проблеми

Водещи енергийни експерти от Европейския Съюз признаха, че обръщането към ядрената енергетика, която значително се подценява от страните от "стария континент", може би е решение за намаляване на климатичните изменения и справяне с растящите енергийни нужди.

По време на енергийната конференция в Брюксел проведена през тази седмица енергийният комисионер Андрус Пийбалгс заяви, че "атомната енергия носи сериозен принос за борба с климатичните изменения в световен мащаб", цитиран от EUobserver.

Съюзът обаче, трябва да заздрави връзките си със страните извън границите му, които са сериозни сили в областта на атомната енергетиката, за да се гарантира сигурността и високите стандарти, както и намаляване на загубата на енергия.

По време на конференцията се припомни изключително силната енергийна зависимост на западноевропейските страни от Русия, която е основен доставчик на природен газ използван от европейските домакинства.

В същото време наблюдаваните конфликти между Русия и Украйна през най-пиковите за потреблението моменти през зимата, показаха изключително силната позиция на страната и слабата позиция на страните от Европа.

Може да се счита, че коренната промяна в позицията на ЕС относно ядрената енергетика става реалност до голяма степен в резултат на рекордното поскъпване на цената на петрола. Днес "черното злато" отбеляза нов рекорд при ниво над 114 долара за барел суров петрол с доставка през май.

Поскъпването на петрола води до значително повишение в цените на горивата, енергоносителите и всички цени по хода на веригата, които инициират повишение на инфлацията в световен мащаб.

Растящото му потребление пък, идващо основно от развиващите се страни, като Индия и Китай, поставят въпроса, дали цената на петрола изобщо ще се върне до нивата си от да кажем преди година. Все повече стават анализаторите и инвеститорите, които считат че отговора на този въпрос е не.

Така на преден план излиза търсенето на стратегическо решение на този проблем, част от които са увеличаване на добиването на енергия от възстановяеми източници, както и на ядрена такава.

Наскорошни изследвания показаха още, че производството на петрол в Русия се е понижило с 1% през първото тримесечие на годината. В интервю ръководителят на една от водещите петролни компании в страната - Лукойл заяви, че е възможно страната да няма възможност да повиши производството си.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg