Европа да очаква рецесия напролет

1453
Европа да очаква рецесия напролет

Икономиката на еврозоната се забави сериозно през октомври, без да има перспективи за нейното оздравяване. Европа е изправена пред икономическа рецесия в началото на следващата година, уверени са аналитиците от института Markit, цитирани от РБК daily.

Индексът на икономическата активност (PMI) в целия частен сектор се понижи през октомври с 1.9 до 47.2 пункта, съобщиха в понеделник от Markit, в резултат на запитване до няколко хиляди компании. Този важен показател продължи да се отдалечава от нивото в 50 пункта, което се възприема като сигнал за възобновяване на икономическия ръст.

„Повечето показатели сочат за това, че ситуацията по-скоро ще се влошава, отколкото да се подобрява през следващите месеци", съобщи главният икономист на Markit Крис Уилямсън. Расте и вероятността от това, че в четвърто тримесечие Европа я очаква свиване на икономиката. Прогнозата за началото на 2012 г. е също песимистична, при което има огромна заплаха от рецесия.

Индексът PMI за промишлеността в еврозоната се понижи с 1.2 до 47.3 пункта, което е най-лошото представяне на индикатора от юли 2009 година. Прогнозата за бързо подобряване не е утешителна - обемите на новите поръчки не е намалявал така рязко за последните 2.5 години.

Що се отнася до сектора на услугите на валутния съюз, тук индексът на бизнес активността се понижи с 1.6 до 47.2 пункта. При това нито един от анкетираните от Reuters аналитици не очакваше, че показателят ще слезе на толкова под границата от 50 пункта.

Малко по-различна изглежда ситуацията в Германия - водещата икономика в Европа. Индексът на бизнес активността за целия частен сектор като цяло расте през октомври с 0.7 на 51.2 пункта. Възходът осигури сферата на услугите, където обемът от сделки нарасна неочаквано. Но за първи път от над две години насам производството в експортните отрасли намалява.

„Много фирми са притеснени от дълговата криза в еврозоната и поради царящата неувереност, много клиенти забавят окончателното си решение за инвестиции", посочи експертът от Markit Тим Мур.

Спадът на новите индустриални поръчки в Германия се оказа най-големият от юни 2009 година. Експертите обвързват понижението с липсата на достатъчно оптимизъм сред клиентите-поръчители за бъдещото развитие на пазарната конюнктура.

Трудни времена очакват и отраслите, ориентирани към предоставяне на услуги на вътрешния пазар - подобни лоши оценки за перспективите за развитие на бизнеса мениджърите не са давали от 2.5 години насам.

Индексът PMI за индустрията в Германия се понижи с 1.4 до 48.9 пункта, докато аналитиците очакваха средно 50 точки. Индексът за сектора на услугите, нарасна пък с 2.4 до 52.1 пункта.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg