Европа настоява за забрана на пазара на CDS

888
Европа настоява за забрана на пазара на CDS

Търговията с credit default swap (CDS)* може да попадне под забрана. За това настояват законодатели от Европа, за това говори и администрацията на САЩ. Аналитици предупреждават, че последиците от подобна забрана могат да се окажат доста изненадващи - това само ще увеличи лихвите по облигациите и съответно до още по-голямо напрежение на финансовите пазари, съобщава The Wall Street Journal.

Търговията с деривативни инструменти трупа все повече противници по целия свят, които настояват за въвеждане на по-строги правила на регулация. Председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу каза, че комисията ще разгледа внимателно възможността за цялостна забрана „на чисто спекулативната търговия" със суапове.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел обяви във вторник, че правителството на страната е твърдо зад инициативата за забрана на пазара на CDS. За това преди време говориха и представители на Франция, Гърция и Люксембург. „За нас е важно Америка също да стори това, но считаме също така, че стъпка в тази насока от страна на ЕС ще помогне за ускоряване на процеса", каза Меркел.

Но е напълно възможно отговорът на САЩ да не се чака дълго. Шефът на Комисията по фючърсна търговия със суровини Гари Генслър заяви във вторник, че точно CDS и застрахователни договори едва не са довели до банкрута на AIG по време на финансовата криза. Генслър отправи няколко препоръки, които биха помогнали за ограничаване на употребата на подобни инструменти, макар и да се реши да говори за пълната им забрана.

„Работим чудесно с международните регулатори. Надявам се, че ще успеем да се договорим", заяви Генслър. Междувпрочем той уточни, че комисията му няма правомощията едностранно да наложи ограничения, като за това е необходимо съгласието на Конгреса или на други органи.

Официалният говорител на президента на САЩ Барака Обама съобщи, че Обама вече е предложил преразглеждане на въпроса за регулация на този пазар, за да може търговията да стане по-прозрачна, а регулаторните органи да могат да противодействат на манипулациите. В частност новите правила могат да ограничат обемите на търгуваните позиции и правилата по сделките

Икономистите се отнасят предпазливо към всички подобни предложения. CDS служи като застраховка срещу дефолт по облигации. Ако заемателят обяви неизпълнение на дълга, то притежателят на суапа ще получи парите си от продавача на застраховката. При това не е длъжно трейдърът да е закупил дълг, за да се застрахова, правейки „голи облози" за лихвите по облигациите.

Пазарът на CDS нарасна неколкократно през последните години. Ако допреди седем години обемът му не надвишаваше 3 трлн. щатски долара, то днес те достигат 25 трлн. щатски долара, изчислиха от Международната асоциация на суаоповете и деривативните инструменти. При всичко това информацията за това кой купува и продава контракти е твърде оскъдна. Това е и причината регулаторните органи да проследяват трудно кой именно играе срещу държавния дълг на страната.

Пресен пример за това е Гърция, която затъваше все повече във финансовите си проблеми, а цената на застраховката срещу неизпълнение на задълженията по дълга растеше. Но основният въпрос си остава и това е до колко търговията със суапове може да влоши ситуацията.

Законодателите се опитват да хвърлят вината на хедж фондове и спекуланти, че печелят от ръста по лихвите по облигациите. Но публикувано в понеделник изследване на федералния регулатор на Германия BaFin не откри никакви доказателства, че суаповете са използвани срещу националния дълг на Гърция.

По данни на изследването, от януари тази година обемите на застраховка срещу неизпълнение по гръцкия държавен дълг са постоянни и се е установил на 9 млрд. щатски долара. Същевременно общият дълг на Гърция е 400 млрд. щатски долара.

Аналитици предупреждават, че всеки опит за пълна забрана или дори просто ограничаване на търговията със CDS може да доведе до неочаквани последици - тъй като рисковете във финансовата система ще нараснат, то съответно, ще се увеличат и лихвите по заемите.

*Купувачът на CDS получава кредитна защита, докато продавачът на иснтрумента гарантира кредитоспособността на продукта. При тази операция, рискът от неизпълнение на задълженията по дълга се прехвърля от притежателя на ценните книжа с фиксирана дохдоност към продавача на суапа.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg