Европа вече движи на 4 скорости

1210
Европа вече движи на 4 скорости

Досега пазарите възприемаха страните от еврозоната като едно цяло. Инвеститорите купуваха облигации по германския и гръцкия дълг. Това единство обаче се разпадна заради кризата. Като понижи оценката на 9 от 17-те страни от валутния съюз на 13 януари, агенция Standard and Poor's превърна еврозоната от едно цяло, движещо се с една скорост, в едно цяло, движещо се на различни скорости, пише в. "Le Monde", цитиран от БТА.

Агенцията понижи с една степен оценката на 5 страни (Франция, Австрия, Малта, Словакия и Словения). Тя понижи с две степени оценката на 4 страни (Испания, Италия, Португалия и Кипър). Освен това 14 страни, сред които и Франция, попаднаха в обхвата на негативната перспектива, което означава, че рискът за понижение на оценката им в идните две години е едно на три. Заради оценките на S&P сега еврозоната вече се движи на четири скорости.

Първо имаме едно твърдо ядро, съставено от онези примерни държави, които все още имат оценка "ААА". Това са Германия, Финландия, Люксембург и Холандия. Това твърдо ядро в бъдеще може да се смали още повече, защото само оценката на Берлин не е съпроводена с негативна перспектива.

После идва ред на втората категория страни, тези които са със солидна икономика и финанси, но не предоставят вече максимална сигурност. Това са Франция ("АА+", което е втората оценка от общо 22) , Белгия ("АА"), Австрия ("АА+") и Естония ("АА-").

Следват страните, изпитващи трудности, но все още задържащи се на средно ниво. Това са Словения ("А+"), Испания ("А"), Словакия ("А"), Ирландия ("ВВВ+"), Малта ("А-") и Италия (ВВВ+).

На опашката се нареждат страните в категорията junk bonds, тоест на облигации "боклук" или на рисковите облигации по държавния дълг. Това са Португалия ("ВВ"), Кипър ("ВВ+") и Гърция ("С").

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg