Европа вече движи на 4 скорости

1243
Европа вече движи на 4 скорости

Досега пазарите възприемаха страните от еврозоната като едно цяло. Инвеститорите купуваха облигации по германския и гръцкия дълг. Това единство обаче се разпадна заради кризата. Като понижи оценката на 9 от 17-те страни от валутния съюз на 13 януари, агенция Standard and Poor's превърна еврозоната от едно цяло, движещо се с една скорост, в едно цяло, движещо се на различни скорости, пише в. "Le Monde", цитиран от БТА.

Агенцията понижи с една степен оценката на 5 страни (Франция, Австрия, Малта, Словакия и Словения). Тя понижи с две степени оценката на 4 страни (Испания, Италия, Португалия и Кипър). Освен това 14 страни, сред които и Франция, попаднаха в обхвата на негативната перспектива, което означава, че рискът за понижение на оценката им в идните две години е едно на три. Заради оценките на S&P сега еврозоната вече се движи на четири скорости.

Първо имаме едно твърдо ядро, съставено от онези примерни държави, които все още имат оценка "ААА". Това са Германия, Финландия, Люксембург и Холандия. Това твърдо ядро в бъдеще може да се смали още повече, защото само оценката на Берлин не е съпроводена с негативна перспектива.

После идва ред на втората категория страни, тези които са със солидна икономика и финанси, но не предоставят вече максимална сигурност. Това са Франция ("АА+", което е втората оценка от общо 22) , Белгия ("АА"), Австрия ("АА+") и Естония ("АА-").

Следват страните, изпитващи трудности, но все още задържащи се на средно ниво. Това са Словения ("А+"), Испания ("А"), Словакия ("А"), Ирландия ("ВВВ+"), Малта ("А-") и Италия (ВВВ+).

На опашката се нареждат страните в категорията junk bonds, тоест на облигации "боклук" или на рисковите облигации по държавния дълг. Това са Португалия ("ВВ"), Кипър ("ВВ+") и Гърция ("С").

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...