Европейски надежди подкрепиха щатските бенчмарк индекси

1271
Европейски надежди подкрепиха щатските бенчмарк индекси

Трудно е да се каже кое безпокои инвеститорите повече - бюджетната криза в Европа или слабият икономически ръст на САЩ. Ако се съди по търговията в сряда, опасенията, че Гърция може да обяви фалит, се нареждат на челно място като основен виновник за регистрираното напоследък мрачно настроение на купувачите. Въпреки няколкото разочароващи новини за щатската икономика, основните бенчмарк индекси задържаха възходящата си тенденция за трети пореден ден, подкрепени от надеждата, че Европа няма да допусне да се превърне във втори Lehman Brothers.

Конферентен разговор между френския президент Никола Саркози, германския канцлер Ангела Меркел и гръцкия премиер Георгиус Папандреу даде лъч надежда, че балканската държава няма да бъде оставена да се бори сама с проблемите си.

Меркел и Саркози потвърдиха, че мястото на Гърция е в еврозоната, а Папандреу отново се закле в твърдото си намерение да посрещне изискванията за съкращения на дефицита.


Германският канцлер отхвърли вероятността Гърция да отмени плащанията по съкровищните си бонове, което балансира очакванията, че Moody's Investors Service ще понижи рейтинга на три банки поради изложението им на тези книжа.

В допълнение към това, Китай подхрани оптимизма, като потвърди, че е готов да подкрепи Европа. Списание Caijing цитира в уеб сайта си изказване на вицепрезидента на Националната комисия по развитие и реформи.

Разбира се, европейските проблеми са далеч от разрешени, но все пак в сряда инвеститорите приветстваха дори и беглата надежда, че евентуалното развихряне на кризата ще бъде ограничено.

Това помогна на пазара да преодолее горчилката от поредното разочарование от щатската икономика. Според официални данни, продажбите на дребно за август са останали без промяна спрямо предходния месец, а инвентарът на фирмите е отбелязал през юли по-слаб от очакваното ръст от едва 0.4 на сто.

Въпреки това, книжата на дружествата, чието представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст, поскъпнаха, като Morgan Stanley Cyclical Index се вдигна с 1.7%. Акциите на General Electric се покачиха с 2.5% до 15.79 долара, на веригата със стоки за дома Home Depot - с 2.7% до 33.54 долара, дяловете от гиганта в областта на ГМО Monsanto напреднаха с 3.1% до 69.47 долара, а FedEx се повиши с 1.4 на сто до 76.01 долара.

Позицията на General Electric бе подкрепена от новината, че конгломератът ще плати 3.3 млрд. долара, за да придобие обратно свои акции, собственост на Berkshire Hathaway.

Технологиите бяха най-успешно представилият се сектор не само в сряда, но и за целия изминал месец.

Котировките на International Business Machines скочиха с 2.3% до 167.24 долара, а на Microsoft - с 1.8 на сто до 26.50 долара.

Dell обявиха, че са одобрили допълнение от още 5 млрд. долара към плана си за обратно изкупуване на книжа. Новината вдигна цената на акциите с 3.3 на сто до 14.86 долара.

Усилията на Third Point LLC, които държат 5.2% дял от Yahoo! Inc. да поставят интернет гиганта в ред, бяха приветствани от пазара. Даниел Лоб, главен изпълнителен директор на Third Point LLC, заяви, че ще потърси одобрението на регулаторите да засили контрола си над дружеството и критикува работата на президента на Yahoo! Рой Босток в писмо до съучредителя Джери Янг. В отговор, акциите на уеб портала поскъпнаха с 2.1% до 14.55 долара.

Cisco Systems се отличиха като единствената компания, включена в Dow Jones Industrial Average, която завърши деня на негативна територия. Книжата й поевтиняха с 0.1% до 16.33 долара, след корекция на прогнозата за приходите и печалбите за 2011 година.

Редом с технологиите, индустрията и производителите на суровини също се представиха силно, като акциите от химическия гигант DuPont вече се търгуват по 45.52 долара или с 1.9% над нивото им на затваряне във вторник. Компанията 3M напредна с 2.1% до 79.44 долара.

Въпреки че възходът на основните бенчмарк индекси не бе непоколебим и движението им се колебаеше сериозно през деня, те успяха да задържат позитивната си тенденция. Индексът S&P 500 се покачи с 1.4% до 1 188.68 пункта, а Dow Jones Industrial Average добави 140.88 пункта към стойността си или 1.3%, до 11 246.73 пункта.

Източник: Глобал Маркетс

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Niloufar
# 0
17:05 | 11 May 2012
Fidnnig this post solves a problem for me. Thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg