Еврозоната през 2012 г.: планина от дългове за рефинансиране

1344
Еврозоната през 2012 г.: планина от дългове за рефинансиране

От година на година, порочният кръг в Еврозоната продължава, принуждавайки страните да заемат, не за да инвестират, а за да изплащат старите си заеми. През 2012 г. Еврозоната ще заема малко по-малко (31 млрд. евро по оценката на Bank of America и Merrill Lynch), отколкото през 2011 г.  Но тя ще трябва да намери 800 милиарда евро на финансовите пазари, за да покрие съществуващите си дългове, пише Le Figaro.

Начело на класирането, Италия ще трябва да изплати 254 милиарда евро през следващата година, с най-големия дял през месец февруари. Тя е следвана от Германия със 194 милиарда евро, следвана от Франция със 145 млрд. евро.

Както се отбелязва в доклад на ОИСР през декември, много държави от клуба на развитите страни ще бъдат изправени пред финансови нужди "повече от очакваното“ поради изтичащия през  2012 г. срок на дългосрочен дълг, по-голям от този през 2011 г. Става дума за около 800 млрд. евро, но тази сума се удвоява от дълговете на европейските банки, чийто матуритет изтича през 2012 г.

 "Това са много пари, за да се намерят на пазара", казва Лорънс  Буун, директор на икономическите изследвания в Merrill Lynch.

Концентрация на риска

 В контекста на нарастващо недоверие в еврозоната, Лорънс Буун предвижда движение на "национализация" на дълговете.  То следва да се съсредоточи по-специално в Италия,където половината от заемите са притежавани от чуждестранни кредитори. Застрахователи и банкери на полуострова ще трябва да се повишат покупките си на италиански дълг.

Ако всички по-големи финансови играчи се съсредоточат повече върху дълга на страната си, това ще доведе до механична концентрация на финансови рискове, прогнозира експертът от Merrill Lynch, тъй като портфейлите им ще станат по-малко диверсифицирани.

Контекстът е още по-чувствителен, защото банките, подложени на натиск от страна на правителствата и пазарите, са започнали движение на намаляване на собствения си дълг и предпочитат да си запазят ликвидността. Така че ще има ли апетит за закупуване на дълг, емитиран от държавите?

Merrill Lynch прогнозира, че Италия и Испания могат да се сблъскат големи трудности по рефинансиране, дори след катоРим вчера издържа успешно важен тест.

Всички 34 държави-членки на ОИСР (включително САЩ и Япония) ще заемат общо 10.5 трлн.  долара през 2012 г. Едно "безпрецедентно предизвикателство", се казва в доклада на организацията, на фона на продължаващата несигурност за растежа, разходите по заеми и рисковете от фалит.

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Leealan
# 0
06:02 | 26 February 2012
A wnoefdrul job. Super helpful information.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg