E&Y: БВП на България намалява с 1% през 2010

1339
E&Y: БВП на България намалява с 1% през 2010

Независимо от структурните реформи в миналото, установяването на валутен борд и добра финансова политика, която осигури здравословен икономически ръст в годините преди глобалната икономическа криза в края на 2008 г., България отбеляза 5% спад на БВП за 2009 г. и допълнителен спад от 4% на годишна база през първото тримесечие на 2010.

Частното потребление остава много слабо, като намалява с 6.8% на годишна база през първо тримесечие на 2010 г., безработицата нараства до 10% и доверието на потребителите спада. И независимо от признаците на леко подобрение в бизнес настроенията, инвестициите през първото тримесечие са с 15.8% надолу в сравнение с предишната година. Това се казва в последния тримесечен доклад на Ernst & Young за развитие на еврозоната и страните от Европа.

Като се вземе предвид слабото начало на тази година, БВП през 2010 г. се очаква да продължи да намалява с около 1%, като домакинствата и фирмите остават нащрек, докато не стане ясно дали рецесията е свършила. За 2011 г., ние предвиждаме скромен ръст от 3.6% преди да се реализира по-силен икономически растеж от около 6% през 2012 г..


Но съществува увеличен риск от факта, че по-строгата фискална политика - която ще последва поради факта, че бюджетният дефицит през 2010 г. приближава 5% от БВП в сравнение с първоначално заложената цел от 0.7% - ще подтиска ръста под тези прогнози, особено като се вземат предвид проблемите в другите части на Европа.

Въпреки че ниският дълг на България и валутният борд й дават сравнителна защита срещу разширяването на кризата от южна Европа, слабата европейска икономика (която поема 60% от експорта на страната) ще оказва влияние върху перспективите й за растеж през следващите няколко години. Независимо, че много българи работят в Гърция, Италия и Испания, трудовите възнаграждения (равни на 3.3% от БВП) паднаха с 12% през 2009 г., и се очакват да останат ниски.

Правителството все още се надява, че левът - фиксиран в момента към еврото, ще се присъедини към ERM-II през 2011г., а влизането в еврозоната е поставено като цел за 2012 г. Но като се има предвид текущата дългова криза в Европейския съюз и възможните последствия за бъдещите нови членове (особено за онези, които са демонстрирали проблеми, близки до гръцките, при докладването на точни финансови показатели), по-реалистична дата за окончателното присъединяване към еврото е 2014 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg