E&Y: Предстоят години на стагнация за Южна Европа

1538
E&Y: Предстоят години на стагнация за Южна Европа

Непосредствената заплаха от фалити може да е преминала, но кризата далеч не е свършила за еврозоната, според последния тримесечен доклад на Ernst & Young. Докладът ревизира своята прогноза за икономическия ръст на региона надолу, до 0.8% през тази година и 1.3% за 2011. Нещо повече, ако страните от еврозоната не се заемат сериозно със структурните реформи, които са причината за сериозните предизвикателства пред нея, значително се увеличават рисковете да се реализира „загубено десетилетие", като в Япония през 90-те години на миналия век, а това важи най-вече за страните от югоизточна Европа.

Мари Дайрън, главен икономически съветник на изданието „Прогнозата на Ernst & Young за еврозоната" казва, "Отзвуците от дълговата криза на правителствата ще означават, че икономическият растеж в еврозоната ще остане с 1-2.5% по-нисък от този в САЩ през следващите пет години. Отражението й върху заетостта е също толкова негативно. Докато очакванията за американската икономика през периода 2010-14 са тя да създаде повече от 10 милиона нови работни места, нивата на заетостта в еврозоната ще се променят съвсем малко спрямо сега".

Марк Оти, управляващ партньор на Ernst & Young за Европа, Близкия Изток, Индия и Африка, споделя: "Кризата на държавните дългове вече засегна сериозно и без това крехката икономика на еврозоната. Бизнесът в цяла Европа е отправил поглед към правителствата и към пан-европейските институции, защото очаква стабилни лидери и координация на политиките. Замазването и отлагането просто не са приемливи, ако Европа иска да остане дългосрочен участник на световната икономическа сцена".


Загубено десетилетие за южна Европа?

Имайки предвид още по-драстичните планове за намаляване на дефицитите в Гърция, Испания и Португалия, които бяха допълнително обявени през май, „Европа на двете скорости", както я нарече предишната ни прогноза от април, сега става още по-видима. Докато ръстът на БВП в основните страни от еврозоната в северна Европа (Германия, Франция, Холандия и Белгия) се очаква да е в рамките на средно 1.7% годишно за 2010-12, в южна Европа за същия период докладът прогнозира отрицателен ръст от -0.1%.

Резултатът е, че БВП на човек в Гърция ще падне от 89% от средния за еврозоната за 2007 до 83% през 2012. В Испания спадът му ще бъде от 93% от средния за еврозоната, до 88% - сравнителното ниво, което беше постигнато през 1998.

Дайрън отбелязва: "Южните страни се изправят не само пред перспективата за една или две слаби години, но пред реалността за продължителен период на много нисък, и дори негативен ръст. Въпреки че Ирландия, която често се споменава заедно със средиземноморските страни, ще демонстрира положително развитие през 2011 г., Гърция, Испания и Португалия не се очаква да върнат пред-кризисните си нива на икономическа дейност чак до 2014 г."

Подчертаваме разликата със Севера

Прогнозата предлага едно сравнително по-оптимистично мнение за Северна Европа, и то главно поради следните две причини. Първо, страни като Германия и Холандия имат наистина високо конкурентоспособни икономики, които след години на възходящ ръст в производителността на труда и нормално увеличение на заплатите, са в добра позиция да се възползват от предимствата на едно стабилно глобално възстановяване.

Второ, независимо че е значителна, финансовата корекция, която е необходима на Севера, е в рамките на нормалното, и правителствата могат да продължат своите мерки по намаляване на дефицита, без да затормозят значително икономическия растеж.

Еврото продължава да отслабва и лихвите са в застой до 2011

Според очакванията в доклада, еврото ще падне до 1.05 долара в края на тази година, преди да обърне тренда с признаците на растеж в еврозоната. Ефективно, срещу кошницата от валути, отразяващи търговската структура на еврозоната, това означава, че еврото ще се обезцени с около 20% от своя връх в началото на годината.

Дайрън обяснява: "Продължаващите опасения за фискалната стабилност на някои от страните в еврозоната, както и нежеланието им да обърнат внимание на предизвикалите ги проблеми, се отразяват много тежко върху еврото. Общата валута сега е под 1.20 долара - а това е най-ниската й стойност от ранната 2006 г. и почти 20% по-ниско от стойността в началото на 2010 г.".

Като се вземат предвид прогнозите за слаб икономически ръст и отсъствието на инфлационен натиск, докладът на Ernst & Young изказва мнение, че ЕЦБ ще задържи същите лихвени нива както сега до средата на 2011 г.

Без бързо възстановяване при бизнес инвестициите

Възстановяването няма да е резултат на бизнес инвестиции. През 2010 г. докладът прогнозира по-нататъшно намаляване на частните инвестиции с 2.8%, след вече резкия им спад с 14% през миналата година. От 2011 г. нататък, прогнозата очертава скромен растеж на бизнес инвестициите, но дори и през 2014 г. не очаква достигане на пред-кризисните стойности.

Негативни очаквания за безработицата и покупателната способност

Несигурността от икономическата ситуация ще демотивира компаниите при наемането на нови работници. Няма да се забележи намаляване нивата на безработица в еврозоната до 2012 година, и дори с малкото подобрение до 9.4% през 2014 г. това ще бъде с 2% по-лошо от 2007. Броят на безработните ще продължава да расте, като върховите стойности вероятно ще са около 16.8 милиона души през първата половина на следващата година, докато сега те са под 16 милиона души.

Заедно с орязването на множество социални придобивки и/или данъчно-насърчителни мерки в много от страните, комбинацията от фактори предполага мъчително-бавен ръст на приходите. В резултат, частното потребление се очаква да бъде предимно „плоско" през тази година, на нивата на кризата от 2009 г. Дори през 2011 г. ръстът на потреблението по-скоро се очаква да е под 1%, съвсем бавно растейки до 1.8%.

Какво следва?

Според прогнозата на Ernst & Young, еврозоната се нуждае от колосални реформи, с помощта на които да преодолее съществуващите огромни дисбаланси и структурни слабости. Нещо повече, сегашната криза на правителствените дългове разкри фундаментални пропуски в институциите от еврозоната, за „поправянето" на които е необходима координация на политиките за постигане на по-устойчив паричен съюз.

В заключение Дайрън казва: "Възстановяването на устойчивото състояние на публичните финанси е очевидна необходимост, но текущият тренд за много бързо намаляване на дефицитите, дори в страни които нямат проблеми да финансират тези дефицити и да рефинансират своя дълг, рискува да стане контра-продуктивен. По-точно, страните които могат да си позволят да намаляват плавно своя дефицит, трябва да го направят постепенно, за да помогнат на растежа в еврозоната като цяло, и особено на южната й част".

Прогнозите и анализите, представени в доклада на Ernst & Young Eurozone Forecast (EEF) се базират на модела на ЕЦБ за икономиката на еврозоната. Този модел включва най-модерната икономическа теория и техники, и се използва от ЕЦБ за нейните тримесечни прогнози за развитие на еврозоната.

Българският бизнес

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg