ФЕД готов за нови действия

1014
ФЕД готов за нови действия

Федералният резерв в САЩ откри пътя за приемане на нови мерки за подкрепа на икономиката, за да се справи със забавянето на растежа и цените.

Резервът е готов да направи необходимото, за да "подкрепи икономическото възстановяване и да намали инфлацията" до приемливи нива, заяви Комитетът по валутната политика на Федералния резерв след среща във Вашингтон. Комюникето от срещата подчертава, че "ритъмът на възстановяването на икономическата активност и на работните места се забави през последните месеци".

Комитетът отбелязва, че запазването на високите нива на безработицата и слабото покачване на заплатите продължават да пречат на възстановяването на потреблението.

Управителите на Федералния резерв отбелязват забавянето на инвестициите на предприятията, чието повишаване е един от двигателите на икономическото възстановяване, започнато през юли 2009 и се опасяват открито от тенденцията към дефлация, въпреки лекото повишаване на индекса на потребителските цени през юли и август след три последователни месеца на спад.

Настоящото ниво на инфлацията не е "съвместимо" с "мисията" на Федералния резерв да гарантира пълна заетост и стабилност на цените. Според аналитиците, това означава, че председателят на Федералния резерв Бен Бернанке е успял да се справи с твърдото крило в управата на Резерва, което не иска да предприема активни действия за подкрепа на икономическото възстановяване.

Лихвата на Федералния резерв е почти на нулата от средата на декември 2008 и вероятно ще остане така още доста време.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg