ФЕД: САЩ избегнаха рецесията

1199
ФЕД: САЩ избегнаха рецесията

Последните статистически данни за състоянието на икономиката на Щатите се оказаха по-положителни от очакванията на експертите, което намалява вероятността от нова рецесия в икономиката на страната, твърдят от ФЕД.

„Смятам, че развитието на ситуацията в американската икономика според най-лошия вариант днес е по-малко вероятно, отколкото преди няколко месеца", коментира президентът на ФЕД в Атланта Денис Локхарт , цитиран от Bloomberg и Интерфакс. „Не очаквам повторна рецесия".

Обемът на промишленото производство нарасна през септември с 0.2%, строителните компании са по-малко песимистично настроени, безработицата се задържа на нивото от 9.1%, а компаниите отчитат прилични печалби. По оценки на експерти, ръстът на БВП на САЩ през трето тримесечие на 2011 г. ще се ускори до 2% от 1.3% във второ тримесечие.

Локхарт смята, че до нова мащабна програма за стимулиране на икономиката може и да не се стигне, защото няма рискове от дефлация към този момент. „Стимулирането е нужно в условия, които ние днес не наблюдаваме - това е заплахата от рецесия, дефлационен натиск и рязък скок на безработицата", посочи той.

Но той подкрепя решението за прибягване на ФЕД до нетрадиционни инструменти за стимулиране на икономиката, взети на последните две заседания на американската Централна банка.

От Комитета за операции на открития пазар към Федералния резерв (FOMC) обещаха през август да задържат ключовия лихвен процент на близки до нулата нива до средата на 2013 година, през септември обявиха намерението си да променят структурата на баланса на ЦБ в полза на книжата с по-дълъг срок на обращение. В периода до следващия юни американската ЦБ планира да изкупи щатски ДЦК за 400 млрд. долара за сметка на постъпленията от продажбата на падежиращи през следващите три години бондове.

„Темповете на икономическо развитие в САЩ ни позволяват да проявим известно търпение, но остава фактът, че безработицата в страната се задържа на ниво от 9.1%," заяви Денис Локхарт.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

vn
# 0
20:10 | 19 October 2011
Въз основа на стари данни излезли днес се прави оценка какво ще е бъдещето, хм... Безработицата не е мръднала, цените на имотите също не навяват оптимизъм.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

БАКБ с нов, модерен офис в София

Цветелина Бориславова, председател на Надзорния съвет, символично...