Физическите покупки на злато вещаят проблеми за световните борси

2026
Физическите покупки на злато вещаят проблеми за световните борси

Покупките на физическо злато, вещаят проблеми за финансовите пазари. Изключително силен спад се наблюдава при покупката на златни монети и други физически форми на благородния метал, нещо което показва инвеститорския сентимент.

Възхода на щатските индекси от началото на годината, накара инвеститорите да купуват все по-малко злато във физическата му форма, както и под формата на фючърси.

Продажбите на златни монети в САЩ са се понижили през февруари и март до най-ниското им ниво от средата на 2008-ма година.

Те са се понижили с около 70% спрямо година по-рано. В същото време отворените фючърсни контракти на благородния метал на нюйоркската стокова борса са при близо две и половина годишен минимум.

Още по-притеснителен е фактът, че пазари като Азия и Близкия Изток, които традиционно са изключително активни при понижение в цената на златото не реагират в момента.

В Индия, който традиционно е най-големия пазар на злато във физическо измерение през изминалия петък властите обявиха, че ще удвоят данъците на вносно злато, което доведе до масирани протести от страна на бижутерните магазини.

В основата на проблема според пазарните специалисти са изключително завишените очаквания на инвеститорите за представянето на борсите, които привличат техните средства за сметка на традиционни активи смятани за „буфер в кризи“, за какъвто се приема златото.

Прекомерно високите очаквания на инвеститорите пък, могат да изиграят лоша шега на представянето на индексите и да станем свидетели на една по-дълбока корекция през следващите месеци.

В допълнение на това наближава май, за който важи правилото „продавай през май и си почивай“, факт който допълнително може да задълбочи потенциална корекция.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...