Фондовата борса на Венецуела страда от политиката на Чавез

1066
Фондовата борса на Венецуела страда от политиката на Чавез

Провежданата политика на национализация във Венецуела от президента на страната - Хюго Чавез въздейства изключително негативно на фондовия пазар в страната.

Наскоро обявените действия в тази насока включваха национализация на последните частни петролни находища в страната, след като Чавез обвини чуждестранните петролни компании в лоши практики за добив на петрола, водещи до "съсипване" на нефтените находища в страната.

От началото на годината основният венецуелски индекс е загубил над 18% от стойността си, превръщайки се в най-губещия световни борсов индекс от началото на годината. Слабото представяне става на фона на ръста на индекса IBC от 125% през изминалата година.

Плановете на президента включват и налагане на контрол от поне 70% върху най-голямата телекомуникационна компания в страната Compania Nacional Telefonos de Venezuela (VNT), или CANTV, която страда от правителствената политика през последните години.

Преди години компанията бе най-активно търгуваната на борсата в страната, като пазарната й капитализация възлизаше на 35% от тази на компаниите, включени в индекса IBC, като към момента капитализацията й възлиза на под 15%.

За силното намаляване на дела й съдейства значителното поевтиняване на акциите на компанията в резултат на амбициите на Чавез да я национализира.

Силен спад отбелязаха акциите на компанията в началото на април след оповестяване на плановете на правителството. Тогава те се понижиха от нива около 17 долара за глобална депозитарна разписка на щатските пазари до 14 долара. За сравнение, акциите на венецуелския телеком се търгуваха на нива над 20 долара почти през цялата изминала година.

В края на 98 година пазарната капитализация на телекома е възлизала на 5.5 млрд. долара, докато към момента тя е едва 1.62 млрд. долара. Към края на 2006 година капитализацията й е била 2.2 млрд. долара.

Подобно е положението и при най-голямата енергийна компания във Венецуела - Electricidad de Caracas (ELDAY), или EDC. Компанията бе с дял от пазарната капитализация на основния индекс в размер на 29% преди три години, като към момента тя възлиза на едва 6.6%.

Правителството на страната взе със сила дял в размер на 82.14% в EDC и 28.5% в CANTV, като последния бе закупен от Verizon Communications (VZ) през февруари.

Инвеститори и анализатори са на мнение, че действията на правителството ще продължат да оказват низходящ натиск на фондовия пазар в страната, като ще прогонят и малкото останали чуждестранни инвестиции.

За сравнение, капитализацията на фондовата борса в съседен Перу, чиято икономика е значително по-ниска се е увеличила 4 пъти от 2004 година насам, достигайки 80 млрд. долара, или около 10 пъти повече, в сравнение с тази на Венецуела, възлизаща на 8.5 млрд. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg