Фондовата борса в Малайзия сред най-добре представящите се азиатски пазари

813
Фондовата борса в Малайзия сред най-добре представящите се азиатски пазари

След няколко години на не особено убедително представяне фондовият пазар в Малайзия привлича вниманието на инвеститорите, след като е един от най-добре представящите се азиатски пазари.

От началото на годината основният индекс Kuala Lumpur Composite Index регистрира повишение от 23%, изпреварвайки по повишение индексите на страни като Тайланд, Индия, Индонезия, Сингапур и Тайван.

За последната една година основният индекс на страната се е повишили със значителните 51%, което не е никак зле.

Причините за доброто представяне на малайзийските индекси са комплексни. От една страна стои доброто представяне на икономиката на страната и ръстовете в печалбите на местните компании с изпреварващи очакванията на анализаторите темпове.

През изминалата година икономиката на страната регистрира ръст от 5.9% на годишна база, докато за тази и следващата година се прогнозира ръст от около 7% на годишна база.

От друга страна инвеститорите пренасочиха значителна част от средствата си към пазарите в страната след драматичните действия в Тайланд и в търсенето на по-добри инвестиционни алтернативи.

Инвестиционните фондове са били нетни купувачи на акции на малайзийската борса от ноември миналата година до април настоящата година по данни на EPFR Global.

Анализаторите припомнят обаче, че съществуват и редица рискове пред по-нататъшното развитие на местната фондова борса. От една страна забавянето на щатската икономика може да повлече след себе си тези на азиатските икономики, като може да инициира корективен спад.

Специалистите сочат и съществуването на риск от възстановяване на стабилността и доверието в тайландската фондова борса, която е алтернативна.

В същото време някои анализатори са на мнение, че след силното повишение на индексите в страната съществуват все по-малко добри компании, които могат да се купят на разумни цени. Някои дори определят фондовата борса като най-скъпата в региона въз основа на оценката на акциите на търгуваните на нея компании.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg